ДАЗД се самосезира по повод информация за дете, полагащо труд в строително-ремонтни дейности в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Август 2023 16:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДАЗД се самосезира по повод информация за дете, полагащо труд в строително-ремонтни дейности в София

/КРОСС/ Държавната агенция за закрила на детето се самосезира във връзка с медийни публикации за непълнолетно лице, което полага труд в строително-ремонтни дейности в гр. София. ДАЗД изиска информация и предприемане на мерки по компетентност от Дирекция „Инспекция по труда - София", от кмета на район „Красно село", както и от Столична община и Столичния общински съвет.

От страна на Държавната агенция за закрила на детето са сезирани и Дирекция „Социално подпомагане" - Красно село и Дирекция „Социално подпомагане" - Оборище, към която работи отдел „Мобилна работа с деца в риск" за извършване на действията, които са в правомощията им.

Поради липса на конкретни данни за детето, което се вижда на разпространените кадри, ДАЗД поиска съдействие и от Главна дирекция „Национална полиция", с оглед установяване самоличността на детето, както и на други деца, в случай, че има такива. След получаване на необходимата информация ще бъде уведомена компетентната дирекция „Социално подпомагане" за предприемане на мерки за закрила и гарантиране правата и интересите на детето/децата.

ДАЗД е осигурила редица възможности за подаване на сигнал за дете в риск. Такъв може да бъде подаден през официалната страница на Агенцията, чрез активния бутон „Подай сигнал". Също така всеки може да сигнализира през официалната електронна поща на ДАЗД. Най-бързия начин за подаване на сигнал е и обаждане на Националната телефонна линия за деца 116 111, която работи денонощно и е напълно безплатна.