Орбан нарече атаките срещу маршрута за внос на руски газ казус за война
Секция: СВЯТ
30 Август 2023 12:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Орбан нарече атаките срещу маршрута за внос на руски газ казус за война

/КРОСС/ Будапеща и Белград предупредиха след взрива на газопровода "Северен поток", че ще разглеждат посегателствата върху маршрутите, които използват за получаване на руски газ, като претекст за война и смятат, че са били чути, каза унгарският премиер Виктор Орбан.

В интервю за популярния американски телевизионен водещ Тъкър Карлсън той припомни, че Унгария веднага квалифицира спирането на "Северен поток" като терористичен акт и нарече липсата на толкова остра реакция от страна на Германия "проява на липса на суверенитет".

„Ние, унгарците, веднага дадохме да се разбере, че има друга тръба - не Северен поток, а Южен поток, по който газът идва от Русия по южния коридор - Турция, България, Сърбия, Унгария. Заедно с министър-председателя на Сърбия, ние дадохме много ясно е да се разбере, че ако някой иска да направи същото нещо с южния коридор, което беше направено със северния, тогава ние ще считаме това за casus belli, терористична атака и веднага ще реагираме", каза Орбан.

Орбан не уточни към кого е отправено предупреждението, като каза само, че не става въпрос за Русия. Попитан дали е разбрано, премиерът отговори: „Мисля, че да".

Карлсън каза, че му се струва „много очевидно", че „Северен поток" е бил подкопан миналата година от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, пряко или косвено.

Експлозии избухнаха на 26 септември 2022 г. на два руски газопровода за износ към Европа - Северен поток и Северен поток 2. Германия, Дания и Швеция не изключиха целенасочен саботаж. Главната прокуратура на Русия образува дело за акт на международен тероризъм.

На 8 февруари американският журналист, носителят на наградата "Пулицър" Сиймур Хърш, публикува свое разследване, в което, цитирайки източник, той заявява, че взривни устройства под руските газопроводи са били поставени през юни 2022 г. под прикритието на учения Baltops от водолази на ВМС на САЩ с подкрепата на норвежки специалисти. Според Херш решението за започване на операцията е взето от президента на САЩ Джо Байдън след деветмесечни дискусии с представители на администрацията, ангажирани с въпросите на националната сигурност. Пентагонът заяви пред РИА Новости, че САЩ нямат нищо общо с подкопаването на руските газопроводи.