Без път след инцидент: Срути се укрепваща стена на строеж в „Манастирски ливади“
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Септември 2023 20:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Без път след инцидент: Срути се укрепваща стена на строеж в „Манастирски ливади“

/КРОСС/ Хора от квартал „Манастирски ливади" в столицата не могат да стигнат до домовете си. Причината - част от укрепваща стена на съседен изкоп се срутва при строителни работи и затваря пътя им. Пострадали няма.

При издълбаването на изкоп за основите на новострояща се сграда, пътят в съседство поддава. Свлича се земната маса се и събаря част от стената за укрепване. Пътят е връзката на блока в близост с останалата част на квартала. Като се срути пътя, хората няма откъде да минат. Случилото се е резултат на слаб контрол, каза шефът на Столичния общински съвет и подчерта, че е сезирал Дирекцията за национален строителен контрол. „Те незабавно реагираха, установиха нарушенията, спряха строежът. Апелът ми е към районните архитекти и техните кметове, които са началници, така както издават стотици, хиляди разрешения за строеж да полагат и грижи какво се случва на строежите", каза Георги Георгиев. Кметът на Триадица обясни, че контролира строежа и е подал сигнал към ДНСК още при първите признаци за пропадане - още през август.

Багерите сега изсипват земна маса, за да подсилят стената, а от Регионалната инспекция са съставили техническа комисия, която да установи причините за аварията.