Близо 300 студенти и докторанти от Албания с български произход учат в наши университети
Секция: ПОЛИТИКА
09 Септември 2023 10:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 300 студенти и докторанти от Албания с български произход учат в наши университети

/КРОСС/ Над 190 студенти и 91 докторанти от Албания с български произход се обучават в университети в България. Още 79 са приети в български висши училища за следващата учебна година. Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с представители на Дружеството на българите в Албания в град Елбасан. Той изрази благодарност към сдружението за организираните от тях неделни училища и курсове за подготовка на кандидат-студенти от български произход. Към дружеството има три неделни училища, в които над 260 деца ще учат български език през новата учебна година. Отделно ще се подготвят и 67 кандидат-студенти за български висши училища.

„От три години имаме неделни училища. Те са най-хубавото постижение на нашето дружество", заяви Алтин Идризи от Дружеството на българите в Албания. По думите му следващата стъпка е такива училища да се открият и в няколко села, където голяма част от населението е с български произход. Хората в тях са запазили говора си през столетията, но не могат да четат и пишат на нашия език. Проблем за разкриването на неделни училища в тези места обаче е липсата на учителски кадри. Има уговорка студенти от Великотърновския университет да бъдат изпращани в тези села на "Еразъм практики", за да преподават български език на местните ученици за няколко месеца, обясниха от дружеството.

Министър Цоков пое ангажимент да съдейства студенти и от други висши училища да бъдат насърчавани да карат преподавателски стажове в такива населени места в Албания. „Понякога това е предизвикателство за младите хора. Ще търсим начини да ги мотивираме да дойдат точно тук при вас", заяви проф. Цоков. Това може да става и чрез Еразъм практики, каквито се реализират в други държави.

Друга възможност е учители от Албания да бъдат включени в програми за квалификация на МОН, за да могат да преподават в неделните училища. Заедно с това ще се търси и възможност да се подготвят такива учители в магистърски програми и от България.

По-дългосрочната цел е да бъдат открити класове по български език и в албанските основни училища.

По-късно министър Цоков се срещна и с ръководителите на други две сдружения на българските общности - Дружество на българите в Албания - „Просперитет Голо Бърдо" и Дружество за българо-албанско приятелство - Корча, към всяко от които също има по едно неделно училище, което се подпомага от МОН. В неделно училище „Христо Ботев" в Тирана към дружеството „Просперитет Голо Бърдо" учат 97 деца от 1. до 7. клас и се подготвят 16 кандидат-студенти за български университети. Неделното училище „Св. Св. Кирил и Методий" в Корча и Поградец обучава български 35 ученици в 5. и 8. клас и подготвя 10 кандидат-студенти.

Представители на организациите споделиха, че има учители, които преподават в албански училища и кандидатстват за магистратури в България, за да могат да получат правоспособност да преподават и български. Известна трудност създава това, че бакалавърските програми в Албания са по 3 години със 180 кредита, а не като в България - 4-годишни с 240 кредита. Това поставя под въпрос признаването на албанските дипломи от български университети. Според министър Цоков този проблем може да бъде разрешен с допълнителни кредити в магистърските програми и МОН ще даде становище в тази насока.

Представителите на сдруженията на българите в Албания споделиха, че част от завършилите в България техни представители остават да живеят в нашата страна. Други се връщат в Албания, като някои от тях заемат високи постове в страната, включително и техни университетски преподаватели са възпитаници на български висши училища.