Позиция на Държавна агенция „Национална сигурност“
Секция: Коментари
13 Септември 2023 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Позиция на Държавна агенция „Национална сигурност“

/КРОСС/ Във връзка с изявления в медиите, съдържащи неверни твърдения, че Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) е изразявала становища по политически въпроси, сме длъжни да заявим следното:

Първо, ръководството и служителите на ДАНС изпълняват коректно възложените им от държавните власти задължения, като се придържат стриктно към законите на Република България и ангажиментите, произтичащи от членството на страната ни в ЕС и НАТО. ДАНС не прави оценки на политически решения на парламента, правителството или на държавния глава.
Второ, предложението на ЕС относно премахването на препятствията пред РС Македония за започване на преговори за членство, известно още като „френското предложение", не противоречи на интересите и не застрашава сигурността на Република България и е одобрено от всички български власти.
Твърденията, че ДАНС има отношение към политическия процес, довел до формулирането на това предложение, а още повече, че Агенцията е имала критична позиция по този въпрос, са спекулации, които не отговарят на истината.