Заместник-министър Йоцев: Оранжерийно произведените малини и ягоди са включени в интервенциите по обвързано подпомагане
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Септември 2023 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заместник-министър Йоцев: Оранжерийно произведените малини и ягоди са включени в интервенциите по обвързано подпомагане

/КРОСС/ "Надяваме се през настоящия програмен период да Ви улесним при кандидатстването по отделните мерки и програми от Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони в страната, както и да разширим възможностите за подкрепа. Затова от 2023 г. в интервенциите по обвързано подпомагане вече са включени и оранжерийно произведените малини и ягоди. През 2023 г. стартира и държавна помощ в подкрепа на направени разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури, по която производителите и на ягодоплодни имат възможност да заявят подпомагане до 02.10.2023 г." Това посочи пред земеделски производители заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев при откриването на  Фестивала на малината в Попово.

„Споделям с Вас увереността си, че Министерството на земеделието и храните провежда последователна политика, насочена към подкрепа на българското овощарство и засилване на неговата пазарна ориентация и конкурентоспособност. Малините са един от продуктите с положителен нетен експортен баланс от сектора на плодовете в страната, което ни дава повод за заслужена гордост, подчерта заместник-министърът. Той посочи, че се полагат усилия за насърчаване на сектора на ягодоплодните и за гарантиране производството на висококачествени и безопасни продукти за потребителите.

В България има 39 предприятия в този сегмент, като производството на малини през миналата година е било близо 5 700 тона, от които над 3 100 тона са реализирани свежи и замразени за износ. 2 600 тона са преработени.