Ябълката - елексир на живота
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Септември 2023 19:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ябълката - елексир на живота

/КРОСС/ Ежедневната консумация на един плод има способността да удължава младостта и да насърчава доброто здраве. Руският диетолог и ендокринолог д-р Наталия Лазуренко споделя, че ежедневната консумация на 1 ябълка на ден може да удължи живота с поне 5 години.

Ябълка - плодът, който удължава живота


"Ябълката всъщност е кралят на плодовете. Всички органи и тъкани на нашето тяло се нуждаят от хранителните вещества в нейния състав. Ябълката съдържа тартронова киселина, която работи в положителен аспект за нормализиране на въглехидратния метаболизъм. Тоест, борбата със затлъстяването е успешна благодарение на полезните вещества в този плод", обяснява специалистът.

Експертът уточнява, че всеки човек има определени предпочитания към различните видове ябълки и не всеки може да консумира с удоволствие и наслада всяка ябълка. Допълнителни изследвания показват, че основното предимство на този плод са антиоксидантите. Именно тези вещества предпазват от рак, сърдечни и съдови заболявания и от стареенето като цяло. И по отношение на съдържанието им, ябълките заемат водеща позиция сред останалите плодове.

Диетологът прави и едно много важно уточнение - за разлика от витамините, антиоксидантите не се разрушават по време на съхранение. Учени от университета Корнел в САЩ установиха, че екстрактите от ябълка са ефективни при блокиране на раковите клетки. Само екстрактът от червена боровинка е с по-мощен ефект.

И също така се оказа, че ябълковата кора съдържа максимално количество лечебни вещества. Затова тези, които обичат да ядат ябълки, губят много, като ги белят. Учените стигнаха до извода, че самите ябълки не лекуват болести. Но с тяхна помощ тялото вече може да се справи с много опасни заболявания. Ябълките възстановяват кръвта. Те са богати на желязо, а редовната им консумация повишава нивата на хемоглобина, което е полезно при анемия и след голяма кръвозагуба. Стимулират прилива на жизненост, помагат при стрес и умора, укрепват сърдечно-съдовата система и подобряват мозъчната функция. Това се случва благодарение на минералите: магнезий, фосфор, калций, калий, селен и йод, както и витамините С, В1, В2, РР, Е.

Ябълките са много полезни за пациенти с хипертония, тъй като премахват излишната вода и сол от тялото, което помага за понижаване на кръвното налягане. Хората, страдащи от хипертония, трябва да ядат поне една сладко-кисела ябълка всяка сутрин или да пият 1/2 чаша сок от зелена ябълка един час преди хранене.