Димитър Хаджидимитров: Ако се задържи тази ситуация на пазара на петрол, цената на бензина и дизела в България ще мине 3 лева в края на месеца
Секция: ИКОНОМИКА
17 Септември 2023 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Хаджидимитров: Ако се задържи тази ситуация на пазара на петрол, цената на бензина и дизела в България ще мине 3 лева в края на месеца

/КРОСС/ Ако се задържи тази ситуация на пазара на петрол, цената на бензина и дизела в България ще мине 3 лева в края на месеца. Това каза Димитър Хаджидимитров - председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, в предаването „Говори сега" по БНТ.

Той обясни скокът в цената на петрола с политиката на големите производители на петрол от ОПЕК+, които на два пъти през тази година намалиха добивите си. Същото направи и Руската федерация, а САЩ обявиха, че резервите им за август месец са спаднали три пъти, а за септември е регистриран рекорден спад от шест пъти. „И познайте какво стана точно за 48 часа - барелът от 83-84 долара сега в момента е 94-95. Когато има увеличение на петрола от 25% в рамките на два месеца, очаква се да има вече и световна инфлация", обясни експертът.

Димитър Хаджидимитров отбеляза, че дерогацията за използване на руски петрол от България не е довела до очакваните резултати и затова трябва да бъде премахната, смята той. Това неминуемо ще повиши цената на петрола - с минимум с 5-6 стотинки само заради решението за премахване на дерогацията, предупреди той.

„Лукойл" може да работи с 20 различни вида петрол и няма технически пречки да преработва различен от руския сорт.