Костадинов: В момента българските служби не служат на България и това не е тайна
Секция: ПОЛИТИКА
17 Септември 2023 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костадинов: В момента българските служби не служат на България и това не е тайна

/КРОСС/ Депутатите не приеха докладите на ДАНС и Държавната агенция разузнаване, като своеобразен вот на недоверие към тях. Сега пък се готви нов законопроект, с който се предвиждат промени във функционирането, но и в начина на назначаване на шефовете на службите.

Цивилното и военното разузнаване да се обединят в една обща агенция, а шефовете на службите да се назначават без указ на президента. Това ще залегне в законопроект на ПП-ДБ, стана ясно тази седмица от съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов. Това повдигна въпроса: "Чии са службите и няма ли така те да се сменят с всяко ново управление?"

"Службите са на България, бе хора. Ние имаме концепция за това по какъв начин да променим концепцията за работа, за да са по-ефективни. Всички се вторачват върху това кой щял да бъде шеф на това или на онова. Не, въпросът е в това, че не са ефективни и трябва да променим начина им на работа", каза Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

„Български, само че се управляват от президента. Има нужда от реформа и от тази гледна точка ние ще я подкрепим предложенията, които се правят в момента. Аз обаче смятам, че трябва да мислим в дългосрочен план. Тоест президентът сега не е добронамерен, но утре той няма да е президент", добави Румен Христов от ГЕРБ-СДС.

„В момента българските служби не служат на България и това не е тайна. Фактът, че в изтеклия запис на Радостин Василев от заседанието на ръководството на ПП се каза ясно и категорично кой одобрява шефовете на службите е достатъчно ясен. Говорим за държавна измяна. Ние в момента се концентрираме върху въпроса: "Кой ще ги назначава?" По-големият въпрос е: "Кой ги предлага и кой ги одобрява?"", смята Костадин Костадинов от „Възраждане".

„Службите са на Република България. Така беше доскоро. Ако си спомняте 2015 г. или кога направихме тези промени. Така че ще го мислим, но ние говорим законодателно. Не атакуваме никого персонално", подчерта Хамид Хамид от ДПС.

„Темата със службите е достатъчно сериозна, за да бъде коментирана на парче или на базата на някакви изказвания и лични мнения. Разбираме от пресата, че има такива намерения от управляващите да внасят промени в закона касаещ функционирането на специалните служби, когато се запознаем с тези аргументи, когато видим какво е реалното намерение, тогава ще имаме и позиция по темата", каза Атанас Зафиров от БСП.

"Службите и промените в тях се изпълняват едно към едно с думите от записите, които чухме всички. Тоест видимо всичко възможно се прави службите да са в услуга на ПП-ДБ и изпълняват всичко, което каза Кирил Петков на записите и Асен Василев, че ще назначават и уволняват къде законно, къде незаконно хора, само и само, за да ги овладеят", допълни Станислав Балабанов от ИТН.

Все още законопроект в деловодството на парламента не е внесен, но се очаква да получи подкрепа от мнозинството.

бТВ, „Тази неделя"