Валентин Радев за дрона край Тюленово: Ако се взриви мината, осколките са опасни до 300 метра
Секция: Анализи
18 Септември 2023 09:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валентин Радев за дрона край Тюленово: Ако се взриви мината, осколките са опасни до 300 метра

/КРОСС/ Откриха дрон с предполагаема бомба в района на Тюленово. Според експерти на тях се вижда дрон с прикрепен минометен снаряд 82 мм.

"Това е импровизирано взривно устройство. Снарядът е бойното средство, дронът е само преносител. Може да има опасност за тези, които са в близост до него. Трябва да се подхожда към него много внимателно. Малко вероятно е да е била деактивирана от водата, тротилът и взривателят не се влияят от нея. Чрез удар на цялото устройство ще бъде взривен. Ако не е бил дни наред във водата, дронът си остава опасен. 20 метра до хотела е много малко разстояние. Такъв вид устройство е опасно на доста големи разстояния. Вътре има около половин килограм тротил. Ако се взриви мината, осколките са опасни на 100-200 метра, дори до 300. За хората в хотела е опасно". Това заяви бившият вътрешен министър и специалист по боеприпаси Валентин Радев за "Твоят ден".

По думите му е могло е реакцията да бъде по-бърза - да се вземат мерки още вечерта. "Това, че районът е отцепен, е достатъчно засега. Не се знае дали преди това е имало удари върху дрона или само едно докосване може да го взриви. Експертите трябва да го взривят на място, след обезопасяване на периметъра за гражданите", заяви той.