Българин, помогнал за мисията до астероида Бенну: Това беше пътешествие назад във времето
Секция: Наука
25 Септември 2023 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българин, помогнал за мисията до астероида Бенну: Това беше пътешествие назад във времето То е важно, за да разберем какво е било началото на химичната еволюция, уточни Светослав Александров

/КРОСС/ Космическата капсула от мисията „Озирис-Рекс" се върна на Земята от мисия до астероида Бенну вчера към 18 ч. български време. Тя носи най-голямото количество проби от астероид досега и един от амбициозните проекти на НАСА.

Българинът Светослав Александров, създател на сайта за космонавтика Космос.бг, е участвал като доброволец в картографирането на астероида Бенну с цел да се намери подходящо място за вземане на материя - скали, прах, камъчета.

Младият учен обясни, че хиляди доброволци от цял свята са се включил в изготвянето на подробна карта на астероида, който е осеаян с много скали.

„Това беше екипна работа, хиляди участваха в изготвянето на тази карта на повърхността на астероида. Имаше много скали - големи и малки и всичко те трябваше да бъдат много щателно описани.

„Пътешествието до астероида Бенну беше пътешествие назад във времето. Донесените проби са останки от раждането на Слънчевата система. Това пътуване назад във времето е важно, за да разберем какво е било началото на химичната еволюция - как точно се е появил животът на Земята. Ние все още нямаме категоричен отговор за този точно много ранен етап - как точно са възникнали първите живи организми", коментира Александров.

На 11 октомври НАСА ще покаже как изглеждат пробите от астероида и през следващите месеци и дори години ще се извършва щателното им анализиране.