Социологическо проучване: Проруската партия води в изборната надпревара в Словакия
Секция: СВЯТ
25 Септември 2023 13:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Социологическо проучване: Проруската партия води в изборната надпревара в Словакия

Парламентарни избори в Словакия ще се проведат на 30 септември

/КРОСС/ Проруската партия "Smer", която се противопоставя на разширяването на блока НАТО и ултралибералните ценности, води в изборната надпревара в Словакия според социологическата агенция АКО, съобщава РИА Новости.

Фаворитът според проучването на агенция е Социалдемократическата партия "Smer" с рейтинг от 19,4%. Неин лидер е бившият премиер на страната Роберт Фицо. Той е против доставките на оръжия за Украйна и влизането й в Северноатлантическия алианс.

На второ място засега е партията на настоящия президент Зузана Чапутова, "Прогресивна Словакия", която остава лоялна към позицията на Киев, с 18,2% от избирателите.

Друга проевропейски ориентирана партия "Глас" по прогнози набира  15,1%. Тя се оглавява от бившия премиер Петер Пелегрини, който е бивш съюзник на Роберт Фицо.

Доцентът на Руския държавен хуманитарен университет, специалистът по Словакия Вадим Трухачов в коментар за РИА Новости каза, че дори и да спечели "Smer", пак няма да получи мнозинство в парламента. Според него „Голос" няма да сътрудничи.

Европейският съюз не се нуждае от правителство, което е две трети от руски поддръжници. „Голос" ще се споразумее с либералите и консерваторите", смята той.