ЦИК: Без нови машини за местните избори
Секция: ПОЛИТИКА
25 Септември 2023 19:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЦИК: Без нови машини за местните избори Устройствата за гласуване се съхраняват в частен склад

/КРОСС/ Централната избирателна комисия винаги е смятала, че изборният процес e въпрос, свързан с националната сигурност. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова на изслушване в парламента относно надеждността на машините за гласуване.

Нейкова подчерта, че за предстоящите местни избори ЦИК е обявила две обществени поръчки. Едната е свързана с осигуряването на машинното гласуване и с надграждане на софтуера. За гарантиране надеждността на изборния процес ЦИК е предвидила допълнителни мерки за сигурност.

Нейкова добави, че са извършени проверки, направени са и тестове за удостоверяване на съответствието на типа устройство за гласуване.

За изборите на 29 октомври няма да се доставят нови машини, гласуването ще се извършва с вече закупените, допълни председателят на Комисията. „Всички машини се съхраняват в частен склад, тъй като към настоящия момент не е осигурен държавен от страна на Министерския съвет, както изисква Изборният кодекс", добави тя.

Председателят на ЦИК уточни и че в изборния ден не се извършва замяна на устройствата за гласуване. При възникване на проблем, гласуването на машина се преустановява и избирателите гласуват с хартия.