Хората с епилепсия у нас все още имат проблеми с лечението
Секция: Здраве
26 Септември 2023 13:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хората с епилепсия у нас все още имат проблеми с лечението АРДЕ отбеляза 25-та си годишнина с научна конференция

/КРОСС/  Своя четвърт век Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ) отбеляза не със хвалби и постижения, а с научна конференция на тема „25 г. АРДЕ - нерешените проблеми". Защото епилепсията води след себе си сериозни социални, икономически, физически и психологически последствия не само за човека с диагноза, но и за неговото семейство. Лектори на хибридното събитие в зала „Ланчи" в София на 25 септември бяха невролозите доц. д-р Росен Калпачки, проф. д-р Венета Божинова и доц. д-р Екатерина Витева.

„За тези 25 години проблемите непрекъснато се трупаха. Невинаги институциите ни разбираха и ни съдействаха, затова често се налагаше да протистераме и да се борим с натиск. Най-важното е, че в обществото се заговори за епилепсията и за проблемите на хората с епилепсия. Това понякога много ни помага", заяви председателят на АРДЕ Веска Събева. Добрата новина е, че в момента се прави втори Дневен център за деца с епилепсия. След този в София ще заработи и център в Търговище. В проект е и трети център, отново в столицата.

Доц. д-р Росен Калпачки - началник на Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Света Анна" в София, обясни защо близо четири десетилетия се е смятало, че ваксината за коклюш отключва епилепсия. „Оказа се, че една от формите на епилепсията - Синдромът на Драве - се отключва при всяко повишаване на температурата. Децата, които носят този ген, отключват заболяването независимо по какъв повод вдигат температура. Затова и някои деца са изявили този вид епилепсия след ваксиниране за коклюш, когато като страничен ефект се явява фебрилитет. Науката вече е наясно с този факт, затова на такива деца се препоръчва след ваксинация да приемат антипиретици (понижаващи температурата средства). Днес вече във всички ръководства за епилепсия се препоръчва децата да се ваксинират, включително и за сезонния грип, и за COVID. При това ваксината срещу COVID се понася много добре и от деца със синдром на Драве", коментира доц. Калпачки.

На причините, клиничната изява и лечението на детските епилептични енцефалопатии, включително и с най-новите лекарства, се спря подробно в едночасова лекция доайенът сред епилептолозите - проф. д-р Венета Божинова от Клиниката за нервни болести за деца „Свети Наум" в София.

В знак на признателност към проф. Божинова и доц. Калпачки им бяха връчени плакет и грамота за съпричастие от АРДЕ.

На проблемите при лечението на епилепсиите в България обърна внимание доц. д-р Екатерина Витева от Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Свети Георги" в Пловдив. Стана ясно, че в България не са регистрирани девет от новосъздадените и вече утвърдени в практиката по света антиепилептични лекарства. „Проблем е също, че вече регистрирани у нас лекарства периодично изчезват в една или друга своя форма и пациентите са принудени да ги търсят из аптеки в цяла България или в чужбина. А когато медикаментът изчезне окончателно от българския пазар, замяната с нов отнема много време и влошава състоянието на пациентите. Липсва механизъм, който да ни съобщава навреме кои лекарства се изтеглят от пазара, за да ги заменим с други", обясни доц. Витева. Тя добави, че липсват дори лекарствени форми за венозно, ректално и орално-лигавично приложение, които се прилагат в условията на спешност.

Друг голям проблем според доц. Витева е неефективното проследяване на пациентите от личните лекари, тъй като те не могат да правят на няколко месеца ЕЕГ и да променят терапията. Невролозите в много градове пък не искат да диспансеризират паценти с епилепсия, тъй като това им отнема много време. „Тридневната клинична пътека за епилепсия №62 в болниците е крайно недостатъчна, за да се проследи ефекта от новоназначена терапия на дете или възрастен с епилепсия", добави доц. Екатерина Витева. И младата епилептоложка получи плакет и грамота за съпричастие от АРДЕ.