Гвоздейков: Работим по законодателни промени, които да ускорят изпълнението на големите инфраструктурни проекти
Секция: Анализи
26 Септември 2023 15:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гвоздейков: Работим по законодателни промени, които да ускорят изпълнението на големите инфраструктурни проекти

/КРОСС/ Над 250 млн. лева от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура", които са за железопътни проекти вече са пренасочени към други видове транспорт. Взехме това решение, за да избегнем загуба на средства по програмата, която приключва в края на годината. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на инспекция на строителството на жп линията Елин Пелин - Костенец. Той допълни, че заради административни и законови пречки големите жп проекти в страната са сериозно забавени, което е причина правителството да насочи средствата към заместващи проекти.

„Вече съм предприел мерки за осъвременяване на законодателството, за да избегнем същите проблеми и в новия програмен период", подчерта Гвоздейков. Той обясни, че до момента са усвоени 700 млн. лева от ОПТТИ 2014-2020 за жп проекти, а в новата оперативна програма средствата за железопътна инфраструктура за 1,42 млрд. лева. „Резултатите към момента показват недобро управление на тези мащабни инвестиции от страна на държавата и е много важно ние да променим това", каза още министър Гвоздейков.

„Железницата е един от най-екологичните видове транспорт, които търпят сериозно развитие, включително и иновативно. Работим, за да наваксаме изоставането в сравнение с държавите в Европа", посочи министър Гвоздейков. По думите на транспортния министър до 2027 г. трябва разстоянието от София до Пловдив да бъде изминавано с влак за под 1 час.

Железопътният участък Елин Пелин - Костенец е част от проекта за модернизация на жп магистралата от София до Бургас. Стойността на целия проект е 1,3 млрд. лв., а средствата са осигурени от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020. Днес бе инспектиран лот 3 между Ихтиман и Костенец, където е приключила работата по прокопаването на един от тунелите с дължина 579 м. Общо по линията Елин Пелин - Костенец ще бъдат изградени 13 тунела, като в момента активно се работи по 8 от тях.

Участие в инспекцията взеха заместник-министърът на транспорта и съобщенията Бисер Минчев, генералният директор на НК „Железопътна инфраструктура" Мария Генова, представители на изпълнителите и надзора, медии и др.