МФ предлага 0% ДДС за хляб и брашно да остане до средата на 2024 година
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Септември 2023 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МФ предлага 0% ДДС за хляб и брашно да остане до средата на 2024 година Предложени са и мерки за подобряване на събираемостта - 10% награда за съобщили за нередности при плащането на данъци

/КРОСС/ До средата на следващата година се удължава нулевата ставка за ДДС върху хляба и брашното, предлага Министерството на финансите. То публикува за обществено обсъждане предложенията си за промени в данъчните закони.

С други текстове от министерството искат да стимулират гражданите да сигнализират за нарушения при данъчното и осигурителното законодателство, като предлагат награда от 10% от събраното благодарение на техния сигнал.

По-рано през деня министърът на финансите Асен Василев коментира, че се предлага отпадането на 9 % ставка за ресторантьорите и връщането на ДДС налога за тях на 20 на сто, но не изключи при мерки за по-добра събираемост да бъде постигнат компромис за запазването на по-ниския данък. Без да спомене хляба и брашното, от текстовете става ясно, че тяхната нулева ставка ще се запази до средата на годината.

Също така се предлага доходите на лицата, които събират семена, гъби, лечебни и ароматни растения да се облагат с патентен данък, вместо с данък върху доходите на физическите лица.