БХРА: Ще има 20-30% скок на цените в ресторантите, след връщането на ДДС
Секция: Интервюта
27 Септември 2023 08:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БХРА: Ще има 20-30% скок на цените в ресторантите, след връщането на ДДС

/КРОСС/ 20-30% скок на цените в ресторантите, прогнозират от БХРА след връщането на 20% ДДС, каза в интервю за бТВ Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

"Цените ще се вдигнат чувствително. За определена печалба, трябва да имаш оборот, а така ще спадне потрбелението. С 20-30% скок на цените, трябва да се пренасочат средства в труд", добави той.

"Основното е, че нашият бизнес е изключително сериозен и специфичен. ДДС е един косвен данък, но в някои случаи в икономиката преминава в пряк. Това е един от основните аргументи за изсветляване на бизнеса ни. При взимане на такова решение държавата имаше съществен интерес. Намалявайки ДДС за нашия сектор, се увеличиха социално-осигурителните прагове и МРЗ с 200 лв.Отправям апел към политиците и да им припомня, че това е визитната картичка на България пред света", каза още Димитров.

Според икономиста Калоян Стайков, такова поскъпване е абсолютно основателно. "Този сектор много лесно прехвърля увеличение на цени, получаваше компенсации за цени на тока, диференцирани ставки", припомни обаче той.