Гвоздейков: Догодина идват първите два хеликоптера за медицинска помощ
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Септември 2023 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гвоздейков: Догодина идват първите два хеликоптера за медицинска помощ

/КРОСС/ „В средата на декември трябва да бъде произведен първият хеликоптер, който е собственост на България. Доставката ще стане по-късно, тъй като има технически изисквания за транспортирането. Финалните срокове наближават. Шестте пилота са на обучение в Италия, преминават практическо обучение, заедно с тях са и тримата инженери, които да осигуряват поддръжката. Надяваме се до средата на януари България да има първият лицензиран оператор за медицинска помощ". Това заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков в предаването „Твоят ден" по NOVA NEWS.

Януари средата се очаква да пристигне първият вертолет, а през юни 2024 г. идва вторият вертолет за медицинска помощ. „До средата на 2026 г. България ще разполага с шестте хеликоптера и шестте оперативни бази", поясни министърът.

„Успяхме да прехвърлим всички имоти, където трябва да бъдат оперативните бази за медицинските хеликоптери на Министерството на здравеопазването, тъй като те са бенефициент по Плана за устойчивост", каза Гвоздейков.

До средата на октомври предстои да започне обществена поръчка за изграждане на оперативните бази - това е местоположението, където се намира хеликоптера, заедно с екипажа, базата за техническо обслужване. Вертолетът има обхват в рамките на 30-35 минути да измине разстояние от 170-200 км. Хеликоптерът трябва да има възможност да излети незабавно при сигнал и да откара пациента до най-близката болница в периметъра" , каза той. Обществената поръчка ще е за базата - изграждане на инфраструктура, хангар, помещение за персонала, зарядна станция - всички компоненти.

За неслучилия се негов проект да бъдат наети вертолети за спешна медицинска помощ той каза, че е бил спрян от служебното правителство. Сега се изпълнява проекта по Плана за устойчивост и развитие, каза Гвоздейков.