Ученик от СМГ постига исторически успехи за България в изкуствения интелект
Секция: Наука
27 Септември 2023 15:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ученик от СМГ постига исторически успехи за България в изкуствения интелект

/КРОСС/ Ученикът от Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски" Георги Пашалиев постига исторически успехи за България в сферата на изкуствения интелект, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Миналото лято младежът, който през тази година ще бъде в 12-и клас, е стажант в един от най-добрите университети в света - ETH в Цюрих. Там той работи под ръководството на д-р Никола Константинов, който от тази година е изследовател в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет "Св. Климент Охридски" - INSAIT, както и с проф. Мартин Вечев и Флориан Дорнер, докторант в института "Макс Планк". Темата на стажа е разработване на нови алгоритми за споделяне на данни с цел създаване на по-надежден изкуствен интелект. Благодарение на стратегическото партньорство между швейцарското висше училище и българския институт INSAIT, това лято Георги продължава работата си в София.

Преди дни идва и първата голяма новина, свързана с младежа. След усилена работа, започнала през лятото на 2022 г., ученикът записва името си сред авторите на NeurIPS - най-реномираната научна конференция за изкуствен интелект в света и в топ 10 измежду всички сфери на науката. Така за първи път в историята български ученик участва с публикация на форум от такъв ранг в тази сфера.

За да може повече български деца да имат същата уникална възможност като Георги, и то тук - в България, INSAIT разработва собствена програма, която дава възможност на най-добрите български ученици да участват в научни изследвания на световно ниво в София. Програмата носи името STARS, съкратено от английски: Science, Technology and AI Research Internship for High-School Students. Програмата е уникална, тъй като в продължение на 8-10 седмици учениците не само работят заедно с реномирани учени по едни от най-актуалните теми в изкуствения интелект, но и активно участват във всички дискусии в института.

Програмата стартира това лято в София и заедно с Георги работят още трима младежи, всеки от които показва огромен потенциал за развитие. Сред тях са Мария Дренчева от Софийската математическа гимназия, Рени Паскалева от Първа частна математическа гимназия и Теодора Тодорова от Математическата гимназия в Бургас. През 2024 г. научната организация планира да открие нови десет места за кандидатстване.

Освен STARS, в България има и други установени програми за ученици и развиване на таланти, като Ученическия институт по математика и информатика УчИМИ и Лятната изследователска школа (ЛИШ) към Института по математика и информатика при Българската академия на науките (ИМИ-БАН).