Зарица Динкова: България е топ дестинация за полски туристи
Секция: Туризъм
27 Септември 2023 18:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зарица Динкова: България е топ дестинация за полски туристи Министърът на туризма се срещна и с полския президент Анджей Дуда на втория Европейски конгрес за спорт и туризъм в Полша

/КРОСС/ България е в топ пет на дестинациите за полски туристи, като повече от 250 000 са посетителите от началото на тази година, което е ръст от 19% спрямо същия период на миналата година. Това каза министърът на туризма Зарица Динкова по време на среща с Анджей Гут-Мостови, държавен секретар в Министерството на спорта и туризма на Полша.

Министър Динкова е на работно посещение в полската страна по повод провеждането на 2-рия Европейски конгрес за спорт и туризъм и 3-тата двустранна среща на експертите в туризма. Тя подчерта, че тази година 21 български плажа и 1 яхтено пристанище са удостоени със световния стандарт „Син флаг", а 11 български хотела са отличени със сертификат „Зелен ключ". Друг добър пример е Албена, един от най-старите и водещи български курорти, представен като най-добра практика за управление на отпадъците, местни източници на храна и възобновяема енергия на неформалната среща на екоминистрите на ЕС в Стокхолм този април. "Тези няколко примера ясно показват трансформацията на българската туристическа индустрия към по-конкурентоспособна, устойчива и по-дигитална", допълни министър Динкова.

"Туризмът е от изключително значение не само за икономиката, но и за осъществяване и утвърждаване на връзки между нашите народи и култури. Традиционно България е място, което много поляци предпочитат за своята почивка", заяви от своя страна Анджей Гут-Мостови.

Министър Динкова проведе среща и с полския президент Анджей Дуда, който също присъства на Европейския конгрес по спорт и туризъм. На него бе обявена и новината, че Полша ще кандидатства за домакин на Летните Олимпийски игри през 2036 г.