Мария Петрова: Никой не потърси кой е допуснал грешката при размяната на бебетата в "Шейново"
Секция: Коментари
03 Октомври 2023 07:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мария Петрова: Никой не потърси кой е допуснал грешката при размяната на бебетата в "Шейново" Силно се съмнявам двете майки да са се договорили да си сменят децата, за да търсят дивиденти, каза специалистът по медицинско право

/КРОСС/ Няма гаранция, че размяна на бебета няма да има отново, защото никой не е взел мерки. За да има контрол и отговорност, трябва да има разписани правила от държавата. Никой не потърси кой е допуснал грешката в "Шейново". Силно се съмнявам двете майки да са се договорили да си сменят децата, за да търсят дивиденти. Това каза снощи специалистът по медицинско право адв. Мария Петрова за NOVA.

"Все още липсват необходимите правила, по които да се води родилната грижа. Липсва и стандарт за действията на медицинските сестри и акушерките. Тъпчем на едно място. А в стандарта по "Акушерство и гинекология" липсват много други части, каквито трябва да има, за да отговаряме на европейското ниво. Медицината изглежда регулирана само на хартия, но пазарът зависи от големи финансови лобита. Министерството на здравеопазването и ИА "Медицински надзор" трябва да осъществят контрол и защита, както и стриктен преглед на жалбите. Така могат да се дадат и адекватни препоръки за промяна на стандарта. Има и липса на кадри, един човек върши работата на петима. "Шейново" дължаха извинение за размяната на бебета и трябваше да поемат отговорност. Болничният мениджмънт не е поел отговорност за това, решил е, че може да обжалва", смята тя.