Рибарски за протеста на енергетици и миньори: Има политически оттенък
Секция: Коментари
03 Октомври 2023 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рибарски за протеста на енергетици и миньори: Има политически оттенък „Винаги преди избори въпросът се повдига и се използва за политическо настройване на хората“, каза зам.-председателят на енергийната комисия

/КРОСС/ „Има политически оттенък този протест, така че трябва да се търси решение, а не да продължаваме да поляризираме проблема. Дълго време е отлаган и политизиран и не можем да си позволим повече тези хора да стоят в неведение. Винаги преди избори въпросът се повдига и се използва за политическо настройване на хората, заети в този сектор", каза зам.-председателят на енергийната комисия в Народното събрание Радослав Рибарски.

По думите му среща с протестиращите ще има и исканията им ще бъдат обсъдени.

„Веднага ще постигнем съгласие за прозрачността за разходване на средства по териториалните планове, може да разширим и дефинираме каква точно прозрачност. Стратегията, която се споменали за енергетика, ще трябва да разширим с интегрирания план за енергетика и климат. Винаги сме апелирали, че стратегия трябва да има, както и цялостен подход към тези терени, които бяха ябълката на раздора по време на служебния кабинет и притесняваха хората", допълни Рибарски.

По думите му в момента за един мегаватчас произведена енергия от въглищните централи ни трябва над 1,3 т въглеродни емисии, което прави цената за мегаватчас над 240 лв.

„Механизмът за капацитет е нещо, което преди 4-5 години беше отхвърлено, то беше сравнено със „студен резерв". Това доведе до негативна нагласа към този механизъм. Той не е част от териториалния план, това е съвсем друг разговор, който трябва да се проведе с ЕК", каза още Радослав Рибарски.