Надежда Нейнски: Украйна е само първата спирка от руските интереси към Източна Европа
Секция: Коментари
03 Октомври 2023 12:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Надежда Нейнски: Украйна е само първата спирка от руските интереси към Източна Европа

/КРОСС/ „Европа в ключови моменти остава вярна на своите ценности, на смисъла, за който беше създадена. Това послание занесоха външните министри в Киев - че Украйна е потенциален член на ЕС, което емоционално и психологически е силен знак и за украинското общество, и за Русия". Това заяви Надежда Нейнски в предаването на „Твоят ден" по NOVA NEWS.

„Не бива да забравяме, че Украйна е само първата спирка от руските интереси по отношение на Източна Европа", заяви бившият външен министър. Тя припомни писмо на руския президент Владимир Путин за връщане на влиянието им в европейските райони.

Ролята на България на убеден и активен член на НАТО ще бъде изключително важна в следващите години, обясни бившият външен министър.

За възможността България да стане пълноправен член на Шенген Надежда Нейнски каза, че България трябва да е в тясна връзка с Румъния и да синхронизира действията си с румънската страна. „Нито Урсула фон дер Лайен (председателят на ЕК), нито Европейският парламент могат да променят позицията на Австрия и Нидерландия. Имаме конкретна цел да се опитаме да преговаряме и да променим мнението на тези две държави и да чуем техните аргументи. Румъния разполага с много международни инструменти за своята позиция. Тя има зам.-генерален секретар на НАТО, има председател на Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС), има европрокурора Лаура Кьовеши. Всичко в международната политика има връзка. Явно благодарение на стратегия е съумяла да получи ключови позиции - това е нейният инструментариум за натиск. Партньорство с Румъния ще даде и на България шанса да стане част от Шенген", каза Нейнски.

Относно казуса с Руската църква в София, който се обсъжда днес на заседание на Светия Синод, дипломатът обясни, че Русия винаги е провеждала политиката на официалната власт.