Министър Гвоздейков се срещна с посланика на Казахстан
Секция: ИКОНОМИКА
03 Октомври 2023 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Гвоздейков се срещна с посланика на Казахстан

/КРОСС/ Осигуряването на бърза и ефективна свързаност между Азия и Европа през българските пристанища е сред приоритетите на правителството. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на среща с посланика на Република Казахстан Н. Пр. Виктор Темирбаев. Двамата обсъдиха възможностите за привличане на транзитен товарен трафик между Азия и Европа и разгръщане потенциала на Черноморския регион, който е от ключово значение за Транскаспийския транспортен маршрут (Среден коридор).

„Международната ситуация и ограниченият достъп до ключови пристанища и морски пътища налагат спешното разработване на алтернативни търговски коридори и интермодални транспортни центрове", посочи Георги Гвоздейков. Той изтъкна стратегическото разположение на България, позволяващо българските морски пристанища да се превърнат в портали, концентриращи значителна част от търговските потоци през региона.

„Включването на пристанищата Варна и Бургас в Средния коридор ще окаже съществена роля в развитието на логистичните вериги, свързващи Европа с Централна и Югоизточна Азия, както и ще намали времето за доставки", посочи транспортният министър.

Обсъдена бе и възможността за развитие на авиационната свързаност между държавите и договорно-правната база в областта на въздушния транспорт, която да предостави необходимите условия за извършване на редовни превози на пътници и товари.

В срещата участва и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков.