Образна диагностика от бъдещето в УМБАЛ Александровска
Секция: Здраве
03 Октомври 2023 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Образна диагностика от бъдещето в УМБАЛ Александровска

/КРОСС/ Последно поколение 128-срезов компютър-томограф "Сименс" и дигитален графично-скопичен рентгенов апарат „Шимадзу" са най-новите придобивки в Александровска болница и днес бяха официално представени в Клиниката по образна диагностика, в присъствието на зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, ректорът на Медицински университет - София акад. Лъчезар Трайков, деканът на Медицински факултет към МУ проф. Димитър Буланов, представители на БЛС, АЯР, колеги и партньори. Тържествен водосвет за здраве и благополучие бе отслужен от Тивериополският епископ Тихон, патриаршески викарий на Негово Светейшество Неофит Митрополит Софийски и Патриарх Български.

Изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Атанас Йонков приветства присъстващите и благодари на принципала (Здравното министерство) за оказаната финансова подкрепа. В словото си той изтъкна, че има нещо символично в това, че зоната, в която е ситуирана най-новата дигитална образно-диагностична апаратура, е топлата връзка, която свързва двата хирургични блока, известна сред служителите като „моста".

„Нека принесем тази символика към настоящият момент и новата модерна апаратура да бъде мост към живота! „Мостът" да бъде преход към нуждаещите се да получат здраве", призова проф. Йонков.

„Мога да кажа, че сме много горди с успешно реализирания проект, който води до дигитализация, до развитие на технологиите, до обучение на студентите, затваря цикъла в диагностиката на пациентите, помага за поддържането на спешността и доказва, че Университетска болница „Александровска" е и ще бъде флагман на университетската медицина в България", заяви зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Началникът на Клиниката по образна диагностика доц. Мартин Крупев изрази задоволство от новите придобивки, като заяви, че е особено щастлив заради младите колеги, които от самото начало на професионалния си път ще иматвъзможността да работят с качествена и съвременна апаратура. Той пожела на всички здраве и никой да не ползва лично услугите на тези машини.

До края на годината в УМБАЛ „Александровска" ще бъдат пуснати в експлоатация още един рентгенов апарат от същия клас, както и единствена по рода си рентгенова система тип С-рамо за екстракорпорални литотрипсии „Дорниер" към Клиника по урология. Апаратите са на обща стойност близо 5 млн. лева, осигурени от Министерството на здравеопазването, съгласно договор за предоставяне на целева субсидия за капиталови разходи на държавните лечебни заведения. Всеки един от апаратите е снабден с модерни технологични и софтуерни решения, чрез които значително ще се подобри качеството на диагностичния и терапевтичния процес за пациентите във всяка една от лечебните структури на болницата.

Рентгеновите апарати са снабдени с високочувствителни дигитални детектори, чрез които образи с висока разделителна способност се визуализират в реално време, както и софтуер за допълнителна пост-обработка на образа, с което значително се разширяват клиничните приложения на апаратите.

128-срезовият компютър-томографът SOMATOM go.Top от последно поколение е с възможност за провеждане на прецизни образни изследвания в широк спектър клинични области (ангиология, кардиология, онкология и др.). Той разполага с характеристики, които позволяват изследването да се извършва по-бързо и с по-ниско лъчево натоварване за пациента от стандартното. В същото време се получават образи с изключително високо качество и диагностична стойност, а иновативните техники за управление (изкуствен интелект) улесняват работата медицинския персонал и подобряват комфорта на пациента.

Помещенията, в които пациентите ще бъдат обслужвани, са изцяло реновирани, с цялостна подмяна на подовата настилка, на таваните и на няколко вида инсталации (осветление, климатизация, електроинсталация).

Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ "Александровска" е най-старото рентгеново отделение у нас. Само няколко години след откриването на рентгеновите лъчи, Александровска болница е първото лечебно заведение, което закупува рентгенов апарат. Днес, екипът ѝ осигурява цялата гама рентгенови и образни изследвания на пациенти по спешност, неотложен прием и на хоспитализирани пациенти, 24 часа в денонощието. Годишно през клиниката преминават повече 22 000 човека за образно-диагностични изследвания.

С новото съвременно оборудване УМБАЛ „Александровска" затваря една страница от историята си, свързана с използването на стара и амортизирана апаратура и изцяло преминава към дигитализация, възможност за обслужване на по-голям брой пациенти и осигуряване на по-прецизна диагностика. Лечебното заведение се превръща в конкурентна база и за обучение на различни специализанти в областта на образната диагностика.