Зам.-министър Шотев: Българският експорт на машини и оборудване отчита ръст от 30%
Секция: ИКОНОМИКА
03 Октомври 2023 16:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Шотев: Българският експорт на машини и оборудване отчита ръст от 30%

/КРОСС/ По данни на БНБ през 2022 г. експортът на машини и апарати бележи ръст от 30% спрямо предходната година". С тези думи заместник-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев откри 14-то издание на най-голямото международно изложение в България - MachTech&InnoTech 2023. По неговите думи изнесените стоки от сектора са на обща стойност около 2.5 млрд. евро. За полугодието на 2023 г. износът на машини възлиза на 1.4 млрд. евро и нараства с 9% спрямо същия период на 2022 г. „Тези данни показват, че българската индустрия на машиностроене и оборудване продължава да се развива в световен мащаб", каза още заместник-министър Шотев. Браншът е традиционно развит и структуроопределящ за българската икономика. По думите на икономическия заместник-министър машиностроенето участва с около 7% в добавената стойност, създадена от преработващата промишленост и разкрива работни места за над 30 хил. души.

Заместник-министър Шотев заяви подкрепата на Министерството на икономиката и индустрията за развитието на бранша и за създаването на предвидима и стабилна среда, която да гарантира конкурентоспособността на българските компании на световните пазари. Българските машини и апарати намират широко чуждестранно приложение. Перспективите за развитие пред сектора са добри, особено за производството на високотехнологични и средно технологични машини, което позволява успешно включване във европейските и глобалните вериги на стойността.

През последните години изложението MachTech&InnoTech се превърна в притегателна точка за индустрията на Балканите и Източна Европа. В тазгодишното издание участват над 150 фирми - лидери в сектора от България, Чехия, Австрия, Турция, Германия, Италия, Румъния и Китай, които ще представят иновациите в машиностроенето, роботиката и дигитализацията на процесите.