Зарица Динкова: "С гастрономическо пътуване във времето можем да върнем вкусовете на българския регион до древността"
Секция: Туризъм
06 Октомври 2023 07:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зарица Динкова: "С гастрономическо пътуване във времето можем да върнем вкусовете на българския регион до древността"

/КРОСС/ Министърът на туризма Зарица Динкова е официален гост на 8-ми Глобален форум за гастрономически туризъм в Сан Себастиан, Испания. В рамките на събитието тя участва в панела: „Подобряване на връзките между туризма и селското стопанство". На събитието официални лица са държавният секретар по туризъм на Испания Росана Морийо, директорът за Европа на Световната организация по туризъм Алесандра Прианте и генералният секретар на Световната организация по туризъм Зураб Пололикашвили.

„България пази тайни още от древността, когато е създадена. Тя е интересна дестинация за туристите, които я посещават. Това, което можем да предложим е наследство от вековни исторически и географски наслагвания. Комбиниране на история и география. Срещата на различните култури е отразена и в гастрономията ни. Спецификата на българската кухня като смесица от тези вкусове е много цветна и богата с влияние от изтока до Централна Европа.", каза министър Динкова.

„Характерен символ за нашата страна е българската роза. Ние сме производител на най-качественото в света масло от рози, което се използва в най-престижната козметика. Българската роза пленява не само с цвят и аромат. Но можем да говорим и за вкуса на розата. Тя се използва и в гастрономията като хранителна добавка и декорация. В България се произвеждат все повече разнообразни продукти от роза, които освен красиви, ароматни и приятни, са и полезни за здравето. Розовият цвят присъства във все повече напитки и хранителни продукти. Това е една налагаща се модерна кулинарна тенденция, която държим да популяризираме.", отбеляза министър Динкова.

България е един от важните производители на селскостопански биологични продукти, което прави гастрономичният продукт много ценен в хотелите и селските къщи, които практикуват именно затворения цикъл „от фермата до трапезата", допълни още министър Динкова. Вече 11 хотели са получили престижен международен стандарт „зелен ключ". Това са освен 4 и 5 звездни хотели във високия клас на предлагане, така и къщи за гости, които се управляват от семейства в по-труднодостъпни региони. За нас е изключително важно да развиваме туризма в двете направления и да подпомагаме политически предлагането на затворения гастрономичен цикъл, който внася добавена стойност както по отношение на качеството, така и на работни места.", посочи Зарица Динкова.

Тя уточни, че Министерството на туризма и Министерството на земеделието и храните в България работят съвместно за развитие и рекламиране на 12 привлекателни винено-кулинарни маршрута. Българската гастрономия и винарство са обявени за нематериално културно наследство и именно по този начин се промотират на света.