Световната банка: Икономиката на България ще се забави
Секция: ИКОНОМИКА
06 Октомври 2023 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световната банка: Икономиката на България ще се забави

/КРОСС/ След силния растеж през 2022 година българската икономика ще се забави, следвайки тенденциите в Европейския съюз, според доклад на Световната банка.

Световната банка отчита, че инфлацията в България остава висока, което застрашава плановете за приемане на еврото през 2025 г.

Очаква се фискалният дефицит да остане под маастрихтския таван от 3% вероятно за сметка на намалени публични инвестиции.

От новото редовно правителство се очаква да ускори темпото на реформите.

Намаляването на бедността ще се забави, тъй като България е изправена пред по-бавен растеж и повишена инфлация. Достъпността на енергията продължава да бъде неотложен проблем.

Анализът на Световната банка сочи, че България се нуждае от нов набор от политики и амбициозни реформи за стимулиране на икономическия растеж, за да може да достигне средните нива на доходите в ЕС през следващите 15 години.

Страната трябва да отстрани институционалните и управленските си слабости и да осигури лоялна конкуренция, за да повиши ефективността на фирмите и разширяването на частния сектор.

Инвестициите в уменията на хората също ще помогнат за приближаване на икономиката към границата на производителността.

Ако България успее да преодолее тези предизвикателства с амбициозна програма за реформи, тя би могла да ускори икономическия си растеж до над 4% в периода до 2050 година. При сценарий без реформи обаче растежът може да се забави до 1,2% до средата на века.