Български филм за три месеца има 47 участия във фестивали по целия свят и 40 награди
Секция: КУЛТУРА
06 Октомври 2023 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български филм за три месеца има 47 участия във фестивали по целия свят и 40 награди

/КРОСС/ Българският игрален филм "Немилосърдната красавица" за три месеца фестивален живот вече има 47 участия във фестивали по целия свят и 40 присъдени награди, разказват от Ergana Films Production.

По думите им филмът е увлекателно, емоционално динамично и високохудожествено историческо кино, с множество препратки към вечни теми, особено актуални в наше време.

"la belle dame sans merci" е създаден с искрено възхищение и преклонение пред великата френска култура и за нашия екип е особено ценно, когато получаваме разбиране и признание от Франция", казва режисьорът Николай Богомилов.

Той споделя писмо, получено вчера от Paris Awards Film Festival: "Уважаеми Николай, позволете ми да Ви поздравя за блестящата победа! Вашето умение и смелост да въплътите идеите си на екрана са просто невероятни и вдъхновяващи. Вие прекрасно успяхте да предадете емоциите и да ни въвлечете във Вашия свят. Победа Ви на филмовия фестивал е потвърждение за това, че сте истински майстор на своето изкуство. Нека това бъде първата стъпка в кариерата Ви към неограничени нови висоти и Ви донесе много нови възможности за творчество. Искрено Ви поздравяваме за това ярко постижение. Желаем Ви безкрайно вдъхновение, интересни проекти и още по-големи творчески успехи! Нека Вашето изкуство продължава да радва и вдъхновява всички нас".

"Немилосърдната красавица" е искрен и честен разказ за цената, която плаща всеки творец, за своето творчество. За силата да запазиш вяра, чест и достойнство без значение колко голямо е изкушението, тласкащо те към неморален избор", посочва критиката.

Сценарият е на Николай Богомилов и Винсент Молли, оператор е Емил Топузов. Музиката е на Гия Канчели, Йоханес Брамс, Йохан Себастиан Бах, Янис Ксенакис. Участват Винсент Моли, Баярма Баярма, Нели Дренска, Адриана Димова.

Сюжетът се развива в средновековна Франция. Главният герой е студент, различен от другите с това, че пише поезия и е много религиозен. Заедно с група приятели, нахлуват и громят обществената баня като място на порока. През нощта мъжът е нападнат, убива един от нападателите си и се налага да избяга. Озовава се в приказно кралство, където кралицата се влюбва в него. Двамата разговарят за любовта си - понякога вместо кралицата, поетът вижда смъртта в образа на ориенталска красавица. Кралицата умира и поетът остава в трагична самота...

Филмът скоро тръгва и по кината в България, допълват продуцентите.