Ваня Григорова: Столична община трябва да бъде най-добрият работодател в София
Секция: ПОЛИТИКА
08 Октомври 2023 15:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ваня Григорова: Столична община трябва да бъде най-добрият работодател в София

В събота станахме свидетели на консултации между представителите на сглобката, а не на реални дебати между политически опоненти, каза кандидатът на Местна коалиция "БСП за България" за кмет на София

/КРОСС/ Столична община трябва да бъде най-добрият работодател в София и еталон за останалите. Това заяви кандидатът на Местна коалиция "БСП за България" за кмет на София Ваня Григорова по време на обхода в район "Възраждане", който се състоя вчера, в Световния дан за достоен труд. В обиколката и срещите с гражданите се включиха председателят на БСП - София Иван Таков, който е кандидат за общински съветник, кандидатът за кмет на район "Възраждане" арх. Венцислав Йочколовски, както и други кандидати за общински съветници и членове на местната организация на БСП. Обходът започна от Женския пазар и завърши в парк "Възраждане" - място, за чието съществуване като открита зелена площ, вместо поредното застроено с жилищни сгради петно, се пребориха именно общинските съветници от БСП.

"На мястото на сегашния красив парк "Възраждане" щеше да има сгради, каза Иван Таков. - Благодарение на районната организация на БСП във "Възраждане" и на нашите общински съветници в СОС успяхме да запазим тази площ и да се преборим тя да не бъде застроена. Намеренията на управляващите бяха теренът да бъде продаден, след това трябваше сградата на съда да бъде преместена там. Но ние не допуснахме това да се случи. А арх. Йочколовски беше изключително ангажиран в целия този процес. Той е отлично запознат и е работил по проблемите в района. Затова е най-подходящият избор за кмет на "Възраждане".

Иван Таков припомни също, че благодарение на групата на БСП в СОС басейнът на 30-то училище на територията на района беше ремонтиран и след 30 години отвори врати, за да може учениците да разполагат с прекрасно модерно съоръжение, на което да спортуват.

"Когато имаме достатъчно съветници в СОС, ще продължим да съживяваме и такива дейности, които са отречени като общински и са предадени изцяло в частни ръце, каза Ваня Григорова. - Включително ще си върнем някои дейности, които към момента само се водят, че се изпълняват от Столична община, но всъщност се преотдават на частни компании".

Вяна Григорова коментира и темата за дебатите между кандидатите за кметове на София и отговори на въпроса на граждани кога ще дискутира бъдещето на столицата с основните си опоненти.

"В събота станахме свидетели на консултации между представителите на сглобката, а не на реални дебати между политически опоненти", каза тя и за пореден път заяви своята готовност за сблъсък на идеи между нея и двамата й опоненти - представителите на управляващата коалиция. "Готова съм за дебати по всяко време", подчерта Ваня Григорова и даде дума като кмет да се погрижи за нерешените в последните 18 години системни проблеми.

По време на срещите на Женския пазар работещите и живеещите в близост се оплакаха и от прагматични проблеми като чистотата и липсата на обществени тоалетни на това емблематично за столицата ни място.

В рамките на обиколката кандидатите на местната коалиция бяха посрещнати на импровизирана среща от граждани в ж. к. "Зона Б19" по стара българска традиция със символа на българското гостоприемство - баницата и с пожеланието за успех, с надеждата да заживеем в още по-красив град.

След това Ваня Григорова и останалите кандидати посетиха недостроена сграда, долепена на сантиметри до съществуващия 21-етажен блок в "Зона Б19". Жителите на квартала се оплакаха, че строежът е превърнат в обществена тоалетна и свърталище на наркомани и бездомни хора, които живеят в открития строеж и палят огньове. Те споделиха, че живеят в несигурност и страх и неведнъж запален огън в сградата е ставал причина за пожари. Жителите на квартала се оплакаха, че ситуацията е висяща повече от десетилетие и към момента се водят безкрайни съдебни дела, докато сградата години наред засенчва приземните етажи на блока. Следващата спирка на кандидатите беше площадка на незаконен строеж, временно спрян заради многобройни, драстични по думите на потърпевшите граждани, нарушения. Мястото е разположено в близост до жилищна сграда и върху улица, с което се отрязва достъпът за линейки и пожарни. Според гражданите, обектът е изключително опасен и застрашава съществуващия блок, тъй като е разрешено строителство върху свлачищна земя.

"Геоложки доклад отпреди месец доказва, че отдолу е само тиня, тъй като това е дъно на блато и най-ниската точка на Баталова воденица", обясни инж. Веселин Стойчев. Жителите от потърпевшия блок разказаха, че улицата е била продадена от общината и призоваха за разследване на казуса.

"Това е типично корупционно предприятие, коментира арх. Йочколовски. - За мен софиянци са два вида - хора, които са пострадали от градоустройствената политика през последните 30 години и хора, които са се облагодетелствали от тази стихийна урбанизация на нашия град. Тя доведе до това, че в много от централните райони на София се създадоха определени системни проблеми, които са свързани с хигиената, транспорта, инфраструктурата, обслужването, състоянието на зелените площи, паркирането и т.н.".

Арх. Йочколовски заяви намерение да бъде направен сериозен преглед на състоянието на градоустройствената структура в Столична община. "Тези системи обслужват районната инфраструктура. Направим ли това, ще осъществим прелом, ще можем да подходим по нов начин към стопанисването на общинската територия. "Възраждане" е най-централният от централните софийски райони. На това място си дават среща както историята от стара София, така и културните традиции на няколко етноса. През тях можем да прочетем историята на нашия град от Освобождението до днес. За съжаление, до този момент не виждаме властта да се е отнесла сериозно към запазването на тези важни исторически паметници, които именно жалонират историята на нашия град. Това ще променим. Ще запазим това историческо и ценно архитектурно наследство, което се намира на територията на район "Възраждане", за да бъде експонирано и да представлява гордост не само за гражданите на района, а за цяла София".

В разговорите с кандидатите за кметове и общински съветници гражданите споделиха разочарование от десетките изсечени дървета, от запустелите неугледни междублокови пространства, от разкопаните площадки. Беше обсъдена и възможността за строителство на нова детска градина на мястото на терен на "Топлофикация" в съседство с парк "Възраждане".

А на въпрос към Ваня Григорова как смята да накара хората да гласуват, тя отговори: "Ето така - като не спирам да се срещам с гражданите на София лице в лице и да коментираме съществуващите проблеми, за да дадем работещите решения. Апатията и разочарованието може да бъдат преборени с действия и реална алтернатива на сглобката".