Керемедчиев: Нападението на „Хамас” е добре организирана и проспана атака
Секция: Коментари
09 Октомври 2023 12:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Керемедчиев: Нападението на „Хамас” е добре организирана и проспана атака

/КРОСС/ Нападението на „Хамас" е сериозен и добре организиран пробив. Това коментира в студиото на предаването „Твоят ден" по NOVA NEWS Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи. Според него това, което се случва в момента, е израелският 11 септември.

„Атаката ще окаже влияние върху целия свят. Тя е безпрецедентна в съвременната история", добави Керемедчиев. Той уточни, че палестинците са подготвяли удара без никакви комуникации, които могат да бъдат засечени от сателити. „Това е добре организирана и проспана атака", каза още той.

Според Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ, ще е нужно цялостно преразглеждане на сложната картина в Израел, както и на ролята на „Хамас" в региона.

„В рамките на ЕС и НАТО тепърва ще бъдат взети решения за свиване и овладяване на „Хамас, по подобие на останалите терористични организации, защото „Хамас" се проявява като такава. Организациите тепърва ще пристъпят към преоценка", добави Поптодорова.

Журналистът Мохамед Халаф уточни, че нападението е било подготвяно поне 8 месеца. Според него през последните години „Хамас" са внушавали на армията и политическото ръководство на Израел, че искат живота в Ивицата Газа да се подобри. Той добави, че войната ще продължи дълго, докато Бенямин Нетаняху и неговото правителство не успеят да си върнат военния, политически и разузнавателнен авторитет, който е ударен пред света.