Николай Радулов: Тактиката на „ Хамас“ е да се укрива в частни домове и така прави съучастник всеки живущ там“
Секция: Коментари
19 Октомври 2023 06:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Радулов: Тактиката на „ Хамас“ е да се укрива в частни домове и така прави съучастник всеки живущ там“

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице" по БТВ, снощи Николай Радулов, коментирайки нападението над болница в Газа, каза че ираелското военно командване е предоставило видео- и аудиозаписи на разговори след изстрелването на ракетата. „Мястото на изстрелване е от гробище, близо до болницата. Тук е несъмнено кой стои зад това

„Нормалните хора разбират, че по никакъв начин, когато има военни действия, Израел не биха направили такъв удар. От друга страна, случващото се в ивицата Газа води до подозрение по отношение на всеки жител на ивицата. Тактиката на „ Хамас" е да се укрива в частни домове и така прави съучастник всеки живущ там", обясни той.

Той заяви, че има обичай щабове на такива терористични организации да се изграждат под полеви болници. „Ясно е тук, че няма причина Израел да бомбардира болница и да настрои срещу себе си света. Това е изгодно на „Хамас", така набедява Израел и прекъсва възможности за бързи преговори за примирие. Живущите нямат избор, освен да се солидаризират с „Хамас".

„В Европа, след сериозна миграционна вълна през 2014 г., има много мюсюлмани. Те автоматично са на страната на „Хамас" и на мюсюлманите. Ще имаме засилващи се терористични действия, опити за терористични организации и „вълци единаци", предупреди той.

По думите му хубаво е да се проявява внимание и интерес към начина, по който такива терористични формации съществуват въобще и се прикриват. „Това е неофициалната официална власт на Газа - взима данъци, ръководи животи. Именно „Хамас" е в изгодна позиция от случилото се. Това засили съчувствието към хората от Газа. Не се съмнявам, че ще бъде осигурен хуманитарен коридор, но е интересно как ще бъдат пропускани хората през него, защото има идея да се пропускат само чуждестранни граждани."

„Тази военна операция, независимо от техническото превъзходство на Израел, ще даде много жертви и от двете страни. Ядрото на „Хамас" обаче ще остане и вероятно може да се премести другаде, откъдето да дава команди. Иран, Техеран, всички арабски страни са им съюзници", каза още той.

Според него либералното отношение е въпрос на политики, но специалните служби не могат да бъдат либерални, те трябва да пазят националната сигурност. „Засега у нас няма пряка опасност. Косвената е налице, сигурен съм, че до една-две седмици ще се засили рязко мигрантския поток. Президентът дали е направил Консултативен съвет или не, няма значение. Имаме вече напрежение, имаме сериозни проблеми в сигурността, отговорността е на службите и изпълнителната власт."