Прекрасна есенна неделя
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Октомври 2023 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прекрасна есенна неделя

/КРОСС/ Днес над страната ще има променлива облачност, но ще остане почти без валежи, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще продължи да духа слаб и умерен, на места северно от планините временно силен южен вятър.

Жълт код за силен вятър е обявен за четири области в страната - това са: София-град, София-област, Враца и Монтана. В тези области е в сила предупреждение за силен вятър с пориви до 20-24 м/ сек. 

Атмосферното налягане ще бъде малко по-ниско от средното за месеца и ще се задържи почти без промяна.

След обяд южният вятър ще отслабне, а в Дунавската равнина ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да прониква по-хладен въздух. Ще се задържи топло с минимални температури между 12° и 17°, на места в Северна България до 20°, максималните - предимно между 26° и 31°. В София минимална температура - около 15°, максимална 27°.

По Черноморието преди обяд ще има значителна облачност, която ще намалее след обяд до предимно слънчево време. Ще продължи да духа слаб и умерен южен вятър. Максималните температури ще са 22°-26°. Температурата на морската вода е 16°-21°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще бъде с променлива облачност. Ще е почти без валежи. Ще духа силен и бурен югозападен вятър, който след обяд ще започне да отслабва. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 20°, на 2000 метра - около 13°.