Балотаж между ГЕРБ и „Възраждане“ във Варна – варненци дават оценка среден (2.99) за работата на Портних
Секция: ПОЛИТИКА
23 Октомври 2023 13:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Балотаж между ГЕРБ и „Възраждане“ във Варна – варненци дават оценка среден (2.99) за работата на Портних

/КРОСС/ Дни преди местния вот във Варна се очертава балотаж между сегашния кмет Иван Портних (ГЕРБ) и кандидата за кмет от „Възраждане" - Коста Стоянов. На въпрос за кой кандидат-кмет на община Варна ще гласувате 23.1% посочват Иван Портних, докато 13 % казват, че ще гласуват за Коста Стоянов. Кандидатът на коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България" Благомир Коцев е на трета позиция с подкрепа от 9.1%, следван от Павел Раличков (БСП) с 8%, Мария Тодорова („Левицата") с 2.7% и Ивайло Костадинов (ИТН) с 2.5%.

Средната оценка по шестобалната система за работата на кмета Иван Портних за последния мандат е среден 2.99, като 39% от запитаните поставят оценка слаб 2. На другия полюс са 1% от варненци, които поставят оценка отличен 6 за работата на кмета. По-голямата част от избирателите (61.6%) предпочитат община Варна да има нов кмет, докато 31.1% смятат, че е по-добре да се запази сегашният кмет.

При нагласите на варненци за общинския съвет ГЕРБ получават 23.1% от всички анкетирани, следвани от „Възраждане" с 12.8%, ППДБ с 9.1%, БСП с 8.7% и ИТН с 4.5%. Шанс за общински съветник запазват и „Български възход" и „Левицата", които получават еднакъв резултат от 1.4% от всички анкетирани. Все още 22.3% от избирателите на Варна заявяват, че не са решили за кого ще гласуват, а 13.2% няма да подкрепят ничия листа за общински съветници.

Повече от половината варненци (56.1%) не са доволни от начина на изразходване на спечелените проекти по европейски програми, докато 16.7% отговарят положително на същия въпрос.

Проучването е проведено от агенция „Сова Харис" в периода 07 - 13 октомври 2023 година чрез стандартизирано интервю лице в лице, провеждано в дома на респондента. Извадката е представителна за пълнолетното население на община Варна, стратифицирана по признаците местоживеене, пол и възрастова група, а обемът на извадката е 600 души над 18-годишна възраст. Генералната съвкупност е 263 266 души, като 1% на извадката съответства на 2633 души.