Специалистите от ВМА: Затлъстяването и обезитета са отговорни за 30-53% от новодиагностицираните случаи на диабет
Секция: Здраве
24 Октомври 2023 12:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Специалистите от ВМА: Затлъстяването и обезитета са отговорни за 30-53% от новодиагностицираните случаи на диабет

/КРОСС/ Повишеното телесно тегло и затлъстяването са хронични състояния, свързани с натрупване на ексцесивно количество мастна тъкан в различни части на тялото - подкожно, в коремната кухина, около вътрешните органи. Това натрупване има отрицателен ефект върху здравето и е свързано не само с различни здравословни проблеми, но и с намалена продължителност и качество на живота.

Ежегодно отбелязваме Международния ден за борба със затлъстяването, като основната му цел е да стимулира хората да поддържат здравословно тегло, както и да се сложи край на кризата със затлъстяването в световен мащаб, заявяват от Военномедицинска академия (ВМА).

Специалистите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната от ВМА са инициатори на редица профилактичните кампании за превенция и ранна диагностика на ендокринни заболявания.

За оценка на затлъстяването най-често се използва индексът на телесната маса (ИТМ), изчислен въз основа на теглото и височината на индивида. Смята се, че при ИТМ над 25 говорим за свръхтегло, а при ИТМ над 30 - за затлъстяване (обезитет), пояснява подп. доц. Цветелина Тотомирова, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната.

През последните години се установява трайна тенденция за покачване на честотата на случаите с повишено телесно тегло и обезитет:

- честотата на затлъстяването се е утроила в световен мащаб от 1975 година досега, а на обезитета се е удвоила от 1980 година до днес;

- през 2020 година 2.6 милиарда възрастни са с повишено телесно тегло и затлъстяване или над 38% от световното население;

- Световната Федерация по Обезитет предвижда, че до 2030 година една на всеки 5 жени и един на всеки 7 мъже ще бъде с обезитет;

- през следващите 12 години 51% от световното население или над 4 милиарда ще бъдат диагностицирани със затлъстяване или обезитет.

Притеснителна теденция се отбелязва и при промените в телесното тегло на децата, изтъква още специалистът и подкрепя думите си със статистически данни:

- 39 милиона деца под 5 години са с повишено телесно тегло;

- очаква се честотата на затлъстяването при деца да се удвои и към 2035 година 208 милиона момчета и 175 момичета момичета да бъдат с повишено телесно тегло.

Медицинските последствия на затлъстяването и обезитета са изключително важни: обезитетът отговорен за 30-53% от новодиагностицираните случаи на захарен диабет. Медицинските разходи при пациенти с обезитет са 30-40% по-високи в сравнение с хората с нормално телесно тегло, подчертава доц. Тотомирова.

Откриване на отклоненията в телесното тегло и своевременното им проследяване и лечение чрез промяна в начина на живот и диетичния режим има важно значение за превенция на усложненията и дългосрочните последствия, напомнят още от ВМА.