Министър Стойчева: Присъединяването ни към Споразуменията „Артемида“ на НАСА е исторически момент за България
Секция: Наука
10 Ноември 2023 07:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Стойчева: Присъединяването ни към Споразуменията „Артемида“ на НАСА е исторически момент за България

/КРОСС/ Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и генералният директор на НАСА Бил Нелсън снощи подписаха присъединяването на Република България към Споразуменията „Артемида" (Artemis Accords) на НАСА, които дефинират основните принципи за глобално сътрудничество в космическото пространство. България стана 32-та държава, която се присъединява към Споразуменията „Артемида".

На церемония в централата на НАСА във Вашингтон участваха още заместник-министърът на иновациите и растежа Веселина Минчева, посланикът на България в САЩ Георги Панайотов, заместник-генералният директор на НАСА Пам Мелрой и Соната Култър, заместник помощник-секретар на Държавния департамент на САЩ.

„Присъединяването ни към Споразуменията „Артемида" е исторически момент за България. Вярваме, че разширяването на границите на човешкото търсене в Космоса с подкрепата на дълбоките технологии и изкуствения интелект ще осигури мирно и устойчиво съвместно съществуване на Земята. Години наред НАСА е символ на стремеж към развитие чрез технологиите и човешкия дух. За нас е чест да се присъединим към това партньорството между държавите за мирното пътуване в нови територии", заяви министър Стойчева.

„НАСА има честта да приветства България като 32-рата нация, подписала Споразуменията „Артемида", каза генералният директор Нелсън. „Глобалните партньорства, направени в ерата на Артемида, ще създадат възможности, които са от полза за членовете на поколението „Артемида", както в нашите страни, така и по света. Лидерството на България ще помогне да се гарантира, че пътуването на човечеството до Луната и отвъд нея ще се извърши мирно, безопасно и прозрачно", каза още той.

Споразуменията „Артемида" целят задълбочаване на международното сътрудничество в мирното използване на космическото пространство. Присъединяването на България ще засили стратегическото ни международно партньорство в областта на космическите технологии.

„Нашата цел е да повишим конкурентоспособността на българската индустрия, да насърчим развитието на иновациите и да повишим информираността за космическите програми. Задълбочаването на стратегическото ни сътрудничеството със САЩ ще допринесе значително за по-нататъшното развитие на космическите дейности у нас и ще предостави нови възможности за международни партньорства", каза още министър Стойчева.