Родопската теснолинейка – с нови екстри
Секция: Туризъм
12 Ноември 2023 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Родопската теснолинейка – с нови екстри

/КРОСС/ Родопската теснолинейка, която е известна по цял свят, предлага нови екстри на туристите този сезон. Два нови вагона за превоз на велосипеди и скиорски принадлежности ще бъдат прикрепени към машината от този месец. Всяка събота и неделя специалните вагони ще са част от композициите на бързите влакове „Родопи", които се движат по направлението Септември - Добринище - Септември.

Капацитетът за колела е 12. Местата са снабдени и с катинари, така че собствениците да бъдат спокойни. Цената за превоза на един велосипед е 2 лева. Талончето ще се закупува заедно с билета за дестинацията, до която се пътува. Засега двата вагона ще се движат до края на ноември, а след това - по заявка. Най-малко четирима души трябва да пожелаят превоз на колело или ски оборудване, за да бъде включен в композицията един от вагоните.

Идеята е на Кристиян Ваклинов, служител на БДЖ, известен като пазителят на родопската теснолинейка. За него това е дългоочаквана сбъдната мечта. Тя вдъхва нов живот на последните три пощенски вагона. Повече от 10 години, след като БДЖ спира колетните пратки по високопланинската линия, специализираните вагони бяха изоставени в депото. Сега те, освен велосипеди, ще могат да превозват и неограничен брой ски и сноубордове.

Нова телевизия, „Събуди се"