НСА отбеляза Деня на Академията с тържество и почетни награди
Секция: СПОРТ
15 Ноември 2023 18:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСА отбеляза Деня на Академията с тържество и почетни награди

/КРОСС/ С тържествено честване на 15 ноември 2023 г. академичната общност на Национална спортна академия и гости от институции и организации, представляващи българското образование и спорт, отбелязаха Деня на Академията. На паметната дата през 1942 година е открита официално първата учебна година на тогавашното Държавно висше училище за телесно възпитание (сега НСА „Васил Левски").

В приветствието си към академичната общност ректорът проф. Николай Изов акцентира върху мисията на НСА: „От онзи паметен ден са изминали вече 81 години, а ние продължаваме да следваме пътя, очертан от основателите на Академията. Продължаваме да предаваме на студентите силата на познанието, любовта към спорта, уважението към олимпийските ценности, стремежа към високи цели и постижения. Гордеем се с нашите възпитаници, защото техните успехите не познават граници, те са достояние на световната спортна история и на успешната професионална реализация в глобалния свят!"

Празникът на Академията е повод за признание към всички, които отстояват ценностите на българския спорт, подчертава Президентът на Република България г-н Румен Радев в поздравителен адрес, изпратен до ректора на НСА, определяйки Академията като престижна институция, възпитаваща личности с висок морал, дисциплина и ангажираност.

Проф. Лозан Митев, председател на Общото събрание на НСА и ръководител на катедра „История и мениджмънт на спорта" представи в академично слово най-съществените моменти в развитието на Академията, утвърждаването ѝ като водеща образователна институция и приноса на поколения преподаватели и деятели. „Именно с тези морални сили те успяха да изградят нашите традиции и ценности - солидарност, творчески дух, всеотдайност и любов към Академията, които като необяснима магия сплотяваха преподаватели и студенти, за да превърнат учебния процес и науката в мечтано предизвикателство", изтъкна в словото си проф. Митев. Обобщавайки съвременното развитие на НСА той наблегна на постигнатите успехи в модернизирането и облагородяването на цялостната инфраструктура и материална база, конкурентна на най-добрите спортни университети в света, на „огромният напредък и богатство, което днес представлява Спортната академия" като преимущества и потенциал.

Уважение и признателност към приноса на Национална спортна академия изразиха с приветствия от трибуната Небие Кабак - председател на Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в 49-ото Народно събрание, Даниел Парушев - председател на Националното представителство на студентските съвети, Росица Иванова - началник на РУО София - област.

Сред официалните лица на събитието бяха също проф. Даниела Дашева - зам.-министър на младежта и спорта, посланиците на Република Аржентина - Н. пр. Алфредо Атанасоф и на Република Корея - Н. пр. Бе Джонгин, проф. Елиза Стефанова - председател на Националната агенция за оценяване и акредитация, проф. Пенчо Гешев - ректор на НСА (от 2012-2019 г.), олимпийските шампиони проф. Петър Киров и гл. ас. Тереза Маринова, проф. Лиляна Вълчева - председател на ВОН-КНСБ, Валентин Заяков - съветник в Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в 49-ото НС, членове на Съвета на Настоятелите и Студентски съвет към НСА.

Гости на тържеството бяха също ученици от 11 и 12-ти клас на Професионалната гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация „Александър Степанович Попов"- гр. София. Заедно със своите учители те посетиха Образователния и олимпийски център, където, за да им разкажат интересни факти за историята и обучението в НСА, ги посрещнаха ректорът проф. Изов, ръководителят на центъра проф. Лозан Митев и преподавателите доц. Тодор Маринов, доц. Иван Славчев, доц. Венета Петкова и гл. ас. Емилия Витанова.

По традиция тържественото честване имаше своята церемония с награди. Научноизследователската работа на младите изследователи в НСА бе поощрена за пореден път с „Награда на кмета на Столична община за специални постижения в спортната наука и в дейности със значим социален ефект в областта на спорта и общественото здраве". Чек в размер на 1 000 лв. връчи Десислава Темелкова - директор на Дирекция „Спорт и младежки дейности" на Столична община. Заслужи го Светислав Славев, студент от магистърска програма „Спортна психология", отличен с наградата „Млад учен" на III Международен научен конгрес „Приложни науки в спорта" - София, 2023 г.

Традиционните стипендии за отличен успех в обучението, всяка в размер на 2 500 лв., осигурени от членове на Съвета на настоятелите към НСА, получиха студенти от трите професионални направления в Академията.
В професионално направление „Спорт" - Мартин Филипов - II курс, специалност „Футбол", успех - отл. 6,00. Стипендията бе осигурена и връчена лично от Красимир Гергов - собственик на „Фреш радио груп" ЕООД и член на Съвета на настоятелите на НСА.

В професионално направление „Педагогика на обучението по физическо възпитание" - стипендията си поделиха двама отличника с еднакъв среден успех (отл. 5,88): Виктория Берова - II курс, спец. „Физическо възпитание" и Славея Стефанова - II курс, спец. Физическо възпитание". Стипендията, осигурена от „Фантастико груп" ООД връчи г-жа Диана Йорданова - директор „Корпоративни комуникации" във фирмата.
В професионално направление „Обществено здраве" - стипендията получи Велика Стоичкова - IV курс, специалност „Кинезитерапия", успех - отл. 6,00. Стипендията, осигурена от фирма „Екофарм" ЕООД, с управител д-р Петър Велев, връчи Михаил Кръстев - член на Съвета на настоятелите.

С наградата Почетен медал на НСА „В. Левски" за принос в развитието на Академията и по повод навършена кръгла годишнина ректорът отличи проф. Красимир Петков - декан на факултет „Спорт", проф. Огнян Миладинов - декан на факултет „Педагогика", доц. Петър Дойчев - бивш зам.-декан на факултет „Спорт", доц. Паскал Паскалев - бивш ръководител на катедра „Лека атлетика" и Пламен Кювлиев - бивш ръководител на отдел „Административно-стопанска дейност". С наградни плакети бяха уважени преподаватели и дългогодишни служители, навършили кръгли годишнини.

Ректорът връчи дипломите на придобилите образователната и научна степен „доктор" и поздрави преподавателите с академично израстване. Представени бяха новопостъпилите асистенти, както и преподавателите в новата за НСА специалност „Медицинска сестра" в професионално направление „Здравни грижи".

Тържеството завърши с поднасяне на венец и цветя пред паметника на Васил Левски - Апостол на свободата и патрон на Академията.