Уроци по медийна грамотност ще влязат в платформата „Дигитална раница"
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Ноември 2023 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Уроци по медийна грамотност ще влязат в платформата „Дигитална раница"

/КРОСС/ Министерството на образованието и науката разработва съвместно с различни партньори информационни материали и ресурси, свързани с медийната грамотност. Те ще бъдат достъпни за ученици и учители в платформата „Дигитална раница". Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева по време на Кръгла маса на тема „Медийна грамотност", организирана от Съвета за електронни медии (СЕМ), съобщиха от МОН.

Партньори на МОН в тази дейност са Коалицията за медийна грамотност, както и университети и неправителствени организации. През следващата година министерството започва и измервания, с които ще изследва нивата на дигитални умения сред учители и учениците. Част от тези умения е и медийната грамотност.

От СЕМ обявиха, че ще подготвят различни информационни материали по темата, а Наталия Митева пое ангажимент те да бъдат разпространени и сред целевата аудитория на МОН, която включва над 700 хиляди ученици и учители.

В момента тече квалификация на 18 000 учители за придобиване на умения за използване на дигитални ресурси. През следващата година предстоят още обучения, в които може да залегне темата за медийни умения, обясни зам.-министърът на образованието.