Явор Божанков: Мотивите за втория вот на недоверие са абсурдни
Секция: Коментари
16 Ноември 2023 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Явор Божанков: Мотивите за втория вот на недоверие са абсурдни

/КРОСС/ Мотивите за втория вот на недоверие са абсурдни, в тях има вътрешни противоречия, това каза Явор Божанков - депутат от ПГ на "Продължаваме Промяната - Демократична България" в "Денят започва".

"Възраждане" са партньори на БСП в искането за оставка. От ПП "Възраждане" претърпяха абсолютна катастрофа на изборите. Като какви искат тази оставка, след като преди няколко дни видяха тяхната електорална тежест и влияние. Мотивите са изцяло предизборни, вътре има само общи приказки. Освен това в тях има вътрешни противоречия. В едно изречение те казват българската армия се лишава от отбранителни способности и в следващото изречение - огромни инвестиции се правят в нови отбранителни способности, но явно не такива, които от партия "Възраждане" им харесват", каза Божанков.

"Няма как да си представим, че БСП и "Възраждане" свалят това правителство, идват от "Възраждане" на власт и изваждат България от ЕС, или пък идват БСП и с 20 души поемат управлението на държавата в Народното събрание. ИТН обясняваха, че някой им бил откраднал изборите, били излъгани с машинния вот. ДПС на тези избори постигнаха нелоши резултати. ДПС не искат и нямат министри и нямат участие в изпълнителната власт. Но те подкрепят водещи приоритети, което е добре", заяви депутатът.

Според Явор Божанков "сглобката" е стабилна.

"Това мнозинство е ясно, че е мнозинство на взаимни компромиси. Ясно е, че ГЕРБ не ни харесват, но и мнозинство на взаимния контрол. В това мнозинство няма как едно грешно решение да стане факт, защото не може самостоятелно да го наложи. Това важи и за бюджета."

Въпреки някои спорове по думите на Божанков що се отнася до дерогацията, партиите подкрепящи правителството са на едно мнение - тя трябва да отпадне, въпросът е кога.

"В момента, в който Русия ни е обявила за неприятелска държава , в момент, когато Русия нападна без никакво основание суверенна държава, няма как да не опитаме да не постигнем еунергийна независимост, да сме изцяло далеч от влиянието на Кремъл. Европа не ни е дадено от Русия, а от Европа. Европа знае, че ние имаме нужда от време за преход Всички са съгласни, че дерогацията ще отпадне, но спорът е кога. Ние предлагаме това да стане на 15 март, ГЕРБ и ДПС искат това да стане утре или вдругиден, което според ПП-ДБ ще доведе до сътресения на пазара на горива у нас", каза Божанков.

Депутатът коментира и темата за оставките в българския футбол.

"Като говорим за оставки, аз не съм запален по футбола, но по стечение на обстоятелствата големият ми син живее за футбола, тренира всеки ден, и дори той, макар да е едва на 10 години е разочарован от това, което се случва във футбола. Категорично Борислав Михайлов и цялото ръководство на БФС трябва да си подаде оставката и то много отдавна това трябваше да се случи. Не само заради последните скандали, а и заради нивото, до което докараха българския футбол".