УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна открива най-модерния център по електрофизиология за лечение на сърдечни аритмии
Секция: Здраве
16 Ноември 2023 11:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна открива най-модерния център по електрофизиология за лечение на сърдечни аритмии

/КРОСС/  Сърдечните аритмии са един от социално значимите проблеми в медицината, който засяга значителна част от населението във всички възрастови групи и може да доведе до редица усложнения.

Най-честата аритмия е така нареченото предсърдно мъждене. То, за разлика от други видове аритмии не застрашава пряко живота на пациента, но ограничава неговата физическа активност, влошава значително качеството на живот и може да доведе до различни тромбоемболични инциденти, най-тежък от които е мозъчният инсулт. Установено е, че рискът от инсулт при възникване на този вид аритмия се увеличава петкратно, което налага дългосрочна профилактика с медикаменти, потискащи тромбообразуването. В случаите, когато медикаментозното лечение на аритмиите е неефективно или е довело до усложнения, се препоръчва интервенционален подход на лечение с методите на електрофизиологията.

През последното десетилетие инвазивната електрофизиология претърпя революционен напредък и стана относително безопасен и предпочитан начин за лечение на сърдечните аритмии във водещите клиники в Европа и света.

В унисон със стратегията за приоритетно лечение на социално значимите заболявания, Медицински университет - Варна инвестира в създаването на модерна, високотехнологична зала за електрофизиология и в подготовката на медицински специалисти, владеещи тези авангардни техники за лечение. Залата е разположена в УМБАЛ „Св. Марина" - Варна и е обзаведена с медицинска апаратура от последна генерация: ангиограф с възможности за 3-D изображение, най-съвременната техника за радиофреквентна аблация, конзола за криоаблация, както и апаратура за мониториране на всички жизнени функции и анализ на сърдечната дейност. Тясното сътрудничество с клиниките по кардиохирургия, неврохирургия, неврология, интензивен кардиологичен и хемодиализен център и клиниката по образна диагностика на територията на Университетската болница гарантира всеобхватния характер и високото качество на предлаганите здравни грижи за пациентите.

Центърът по електрофизиология в УМБАЛ „Св. Марина" е изграден в резултат на дългогодишно партньорство на Медицински Университет-Варна и Университетска болница „Шарите" - Берлин. В работата на центъра участват и водещи специалисти по електрофизиология и университетски преподаватели от Медицинския университет в Берлин.

Уникалният за България център започна работа в края на месец октомври. Вече са извършени интервенции на първите пациенти. Болните, нуждаещи се от такъв вид лечение, могат да бъдат консултирани в кабинет 104 (на партерния етаж в болницата), както и в кардиологичните клиники на УМБАЛ „Св. Марина" - Варна.

Изграждането и оборудването на поредния високотехнологичен център е част от визията на ръководството на МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина" за предоставяне на възможности за съвременно лечение на територията на град Варна и региона и намаляване на необходимостта от лечение на български граждани в чужбина.