Министър Стойчева: Сътрудничеството на големи компании със стартъпи ще повиши конкурентоспособността на страната
Секция: ИКОНОМИКА
16 Ноември 2023 20:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Стойчева: Сътрудничеството на големи компании със стартъпи ще повиши конкурентоспособността на страната Министърът на иновациите и растежа откри форум с над 70 компании за възможности за финансиране по линия на МИР

/КРОСС/ Сътрудничеството на големи компании със стартиращи предприятия е от изключителна важност за повишаването на конкурентоспособността на страната и за икономическия растеж. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева при посещението си в немската технологична компания SAP България. Стойчева проведе работна среща с управляващия директор на SAP България Здравко Пешаков и управляващия директор на SАP Labs Радослав Николов. На нея присъства и заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков. Министър Стойчева се запозна с работата на новооткрития развоен център - SAP Labs, в който се разработват иновации и изкуствен интелект. Той е част от последната инвестиция на компанията за над 100 млн. лв. с разкрити 300 нови работни места. Сградата обединява на едно място всички дейности и служители на фирмата.

„Инвестициите в таланти и студенти, в капацитета на университетите и развойните центрове, в образованието като цяло, са задължителна стъпка и стратегически ход за извеждането на страната на предни позиции в Европа в развитието на иновациите и новите технологии", категорична бе министър Стойчева.

Управляващият директор на SAP България подчерта, че всяка година в компанията стаж започват над 70 души, а половината от служителите са започнали работа след стаж. В момента назначени са над 1 500, като плановете са да се увеличават с 200 до 300 души на година.

От компанията споделиха, че сред основните причини да инвестират у нас са българските ИТ специалисти, които са на световно ниво. Управляващият директор на SAP Labs заяви, че развойният център в София е седмият по големина от 21, които компанията има. „България се развива като технологичен хъб за Югоизточна Европа", каза още той.

Министър Стойчева подчерта, че именно превръщането на страната ни в иновационен и технологичен хъб за Югоизточна Европа е сред приоритетите на Министерството на иновациите и растежа. „Целта ни е да ребрандираме България като предпочитано място за високотехнологични инвестиции и добра среда за създаване и развитие на иновации с висока добавена стойност за икономиката ни", категорична бе тя. Заради това Министерството на иновациите и растежа подписа меморандум за сътрудничество с министерството на иновациите в Румъния. Стойчева заяви, че възнамерява да подпише такива споразумения и с други страни от региона.

По-късно министърът на иновациите откри форум за представяне на възможностите за финансиране за бизнеса в България по линия на МИР. В събитието, организирано съвместно между Министерството на иновациите и растежа и компанията SAP България, се включиха над 70 технологични компании. Експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност" към МИР, Фонд мениджър на финансовите инструменти в България (Фонд на фондовете) и Българската банка за развитие (ББР) представиха финансовите си инструменти за подкрепа на микро-, малки, средни и големи предприятия, предприемачи и стартъпи.