Русия: Финландия създава нови разделителни линии в Европа
Секция: Русия
17 Ноември 2023 08:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия: Финландия създава нови разделителни линии в Европа

/КРОСС/ Решението на Финландия да затвори граничните пунктове на границата с Русия създава нови разделителни линии в Европа, а отговорът на Москва на тези действия ще бъде разработен в междуведомствен формат. Това съобщи пред ТАСС официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

"Ние казахме вчера по време на брифинга, че негативното развитие на събитията естествено ще доведе до мерки за реагиране и тяхното развитие. Естествено, те трябва да бъдат разработени в междуведомствен формат. Но въпросът е, че това са нови разделителни линии в Европа, които не решават въпроси, а само поставят нови въпроси, при това проблемни", отбеляза Захарова.

По-рано Захарова нарече дезинформация изявленията във финландските медии, че Москва уж умишлено провокира ситуация с бежанци и пуска хора, които напускат Русия за Финландия без необходимите документи, като подчерта, че "подобни твърдения са абсолютно безпочвени".

Припомняме, че Финландия затваря в събота четири от деветте пропускателни пункта на границата си с Русия, за да спре потока от търсещи убежище към територията си. Това обяви в четвъртък премиерът Петери Орпо.

Президентът на Финландия заяви в сряда, че нарастването на броя на кандидатите за убежище, пристигащи на източната граница на страната, изглежда е руско отмъщение за сътрудничеството на Финландия в областта на отбраната със Съединените щати.

Финландия е страна от Европейския съюз, чието присъединяване към алианса на НАТО по-рано тази година след десетилетия необвързаност разгневи Москва. Тя споделя 1340 км граница с Русия, която също служи като външна граница на ЕС.

Четирите пропускателни пункта, които страната ще затвори са в югоизточната част на Финландия и обикновено са най-натоварените точки за пътуване между двете страни.

"Правителството днес реши, че Финландия ще затвори някои източни гранично-пропускателни пунктове. Източната граница за тази част ще бъде затворена в нощта между петък и събота", каза Орпо на пресконференция.

Тази седмица десетки търсещи убежище от страни като Ирак, Йемен, Сомалия и Сирия са пристигали всеки ден през Русия, казаха финландските гранични служители, спрямо по-малко от един на ден средно по-рано през есента. Общият брой на пристигащите от септември сега възлиза на 280 търсещи убежище, съобщиха от граничната охрана днес.

Търсещите убежище, пристигащи през Русия, от събота нататък ще могат да подават молбите си само на два северни гранични пункта, обяви правителството.

Около 3000 души използват югоизточните гранични пунктове на Финландия всеки ден. Орпо обясни, че разбира, че затварянето ще направи ежедневието по-трудно за хората, на които е разрешено да пътуват между Финландия и Русия.

Финландия заяви, че ще обърне курса си, ако пристигащите бежанци спрат. "Нашето послание е силно, искаме това явление да приключи, за да можем да продължим граничния трафик, както досега", каза Орпо.