Жълт и оранжев код за опасно време в цялата страна
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Ноември 2023 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт и оранжев код за опасно време в цялата страна

/КРОСС/ Днес ще бъде много ветровито със силен и бурен северозападен вятър, който през нощта в Североизточна България ще се усилва до ураганен.

Оранжев код е в сила за областите Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Силистра, Сливен, София-област, Търговище, Шумен. 

В останалите области е в сила жълт код: Благоевград, Велико Търново, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, София, Стара Загора, Хасково, Ямбол. 

Преди обяд валежи ще има в Южна и Източна България, предимно от дъжд, по високите полета - от дъжд и сняг. След обяд сняг ще завали и в Североизточна България, а през нощта - и в югоизточните райони. Със застудяването в нощните часове за кратко там ще се образува тънка снежна покривка.

По Черноморието ще преобладава облачно време с валежи от дъжд, значителни по южното крайбрежие. Ще е ветровито със силен и бурен вятър, който през нощта по северното Черноморие ще се усилва до ураганен. Максималните температури ще са от 11° до 13°. Температурата на морската вода е от 10° по северното крайбрежие до 15° по южното. Вълнението на морето ще бъде 3 - 4 бала, през нощта по северното крайбрежие - до около 5 - 6 бала.

В планините ще преобладава облачно време с валежи главно от сняг. В масивите от Западна България и по Старопланинското било ще се образува снежна покривка. Ще духа силен и бурен север-северозападен вятър и ще има условия за виелици и навявания. Максималната температура на височина 1200 м ще е около минус 2°, на 2000 м - около минус 8°.