Ангел Георгиев говори за проблемите в сектор туризъм, по покана на УНСС
Секция: Туризъм
21 Ноември 2023 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангел Георгиев говори за проблемите в сектор туризъм, по покана на УНСС

/КРОСС/ Проведе дискусионна кръгла маса, организирана от УНСС, като сред основните теми бяха обръщането на фокуса на туристическата индустрия към здравните дестинации, задоволяване на нуждите на потребителите на подобен тип услуги и пречките пред развитието на здравния туризъм в България.
 
Гост на събитието беше народният представител от "Възраждане", Ангел Георгиев, който разви тезата, че генералният проблем на българския туризъм е липсата на държавна стратегия за цялостно развитие на сектора.

България може да развива и печели от всички видове туризъм, но към момента 80% от туризма в страната започва и свършва с плажове и ски писти, а това е малка част от това, което може да предложи България.
В родината ни има толкова голямо неразкрито културно наследство за културен туризъм, толкова много храмове и манастири за религиозен туризъм, а превъзходните ни винопроизводители имат всичко необходимо за винен туризъм. Балнеологията и климатолечението са ни природни дадености, но все още са силно подценявани, към всичко това спокойно можем да добавим здравният туризъм,
 
"За да се решат проблемите в сектора е нужна целенасочена работа. Ние имаме огромен потенциал, но той не се използва, А това води до проблеми и пропуснати ползи милиарди за страната. Ако искаме да избягаме от това да сме дестинация само за туристи, идващи предимно за печално известния  -  алкохолен туризъм, трябва да променим отношението си към туризма като сектор, защото той доразвива всички останали сектори и може да стане двигател на икономиката.

Туризмът, на който разчитаме в момента е сезонен, трагичните факти са, че у нас идват предимно нископлатежни туристи, но когато развием всички други възможности и така наречения  "здравен туризъм" ще имаме целогодишна туристическата услуга. Така се решава и проблемът с кадрите, защото  ще са заети и ангажирани през цялата година, а с добри и качествени кадри ще  можем да привлечем туристи за всички сектори.

В България има отлично подготвен и квалифициран персонал, остава само да му осигурим целогодишна заетост и  ще имаме добро обслужване. На практика и за съжаление, у нас здравният туризъм е основно фокусиран в сферата на денталните услуги, а българските лекари са световноизвестни и ценени навсякъде.

Имаме и прекрасна инфраструктура от частни болници, но проблемът е, че заради  изразходването на държавни пари в здравеопазването, от частните болнични заведения,  нямат интерес да търсят и привличат пациенти от други държави. Държавата ни дава над 2 млд. обществени пари за частните болници на година и така те не са заинтересовани да привличат други пациенти.

Ние, от "Възраждане" смятаме, че обществените средства трябва да са за общински и държавни болници, а частните такива да са на свободния пазар, там има неограничени възможности, включително и за развитието на здравен туризъм.
Важно е да се стремим да развиваме туризъм в четири сезона, а с ясна визия и стратегия, здравният туризъм може да бъде една много добра основа за туризма като цяло", заяви на експертната среща, организирана от Университет за национално и световно стопанство (УНСС) народният представител от "Възраждане", Ангел Георгиев.