МОН и PISA впрягат сили за повишаване на резултатите на българските ученици
Секция: Наука
21 Ноември 2023 12:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОН и PISA впрягат сили за повишаване на резултатите на българските ученици

/КРОСС/ Допълнителни анализи, изготвени за България и подкрепа за реформиране на оценяването в образователната ни система. Това бе договорено по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с Андреас Шлайхер, директор на дирекция „Образование и умения" и ръководител на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) на ОИСР.

Разговорът е по инициатива на Галин Цоков поради продължаващите ниски резултати на българските ученици на международните сравнителни проучвания PISA. "Стартирали сме серия от реформи и целта ни е да поставим основата за цялостна промяна на начина на оценяване на знанията на учениците - от наизустяване на знания към формиране на умения и компетентности ", обясни проф. Цоков.

По думите му PISA е международно изследване, постигнало най-много в процеса на оценка на базисни умения и натрупаният опит би бил важен за реформите, които предстоят.

„Притеснени сме и от продължаващите ниски резултати на учениците ни в последните изследвания на PISA през 2018 г. и искаме да поставим основата на истинска промяна, която да ни оттласне от дъното на международната класация", обясни още българският министър.

България е в ситуация, в която само може да подобрява резултатите си, посочи Андреас Шлайхер. Според него в по-лоша ситуация са държави, които отчитат сериозен спад в данните в международното изследване. България показва устойчивост, която може да се разглежда и като основа за надграждане на резултатите ѝ, обясни още ръководителят на PISA.

Той се ангажира, че неговият екип ще подпомогне българското Министерство на образованието и науката в изготвянето на подобни тестове за училищата в страната, както и с методическа помощ за промяна на модела на преподаване. Андреас Шлайхер прие и поканата на проф. Галин Цоков за дистанционно участие във Форум за дигитализацията в българското образование, който ще се проведе през първата половина на декември.

Двамата се договориха и за организиране на съвместно събитие с ОИСР, посветено на промяната в съвременното училищно образование, което да се проведе в България през февруари и в което ще вземе участие ръководителят на PISA програмата.

Срещата между двамата се проведе във Финландия в рамките на форум за преглед на актуалните образователни политики, организиран от ОИСР.