Строителството на първата АЕЦ в Египет изпреварва сроковете
Секция: Технологии
21 Ноември 2023 13:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Строителството на първата АЕЦ в Египет изпреварва сроковете

/КРОСС/ Специалисти от „Росатом" започнаха монтажа на корпуса на уловителя на стопилката на втори енергоблок на АЕЦ „Ел Дабаа" в Египет почти година преди заложения срок. На официалната церемония по случая присъстваха ръководители от ядрения регулатор на Египет (NPPA) и представители на главния изпълнител на проекта - руската държавна корпорация „Росатом" и дъщерното ѝ дружество АО АСЕ.

АЕЦ „Дабаа" е първата атомна електроцентрала в Египет, която ще бъде построена в град Ел Дабаа, в провинция Матрух, на брега на Средиземно море, на около 300 километра северозападно от Кайро. Тя ще има четири енергоблока с мощност 1200 мегавата всеки с реактори с вода под налягане тип ВВЕР-1200 от трето поколение.

Уловителят на стопилката е ключово оборудване за пасивната система за безопасност на реакторите ВВЕР-1200 и включва няколко части с общо тегло от 700 тона. В случай на аварийна ситуация уловителят може да задържи фрагменти от разтопената активна зона на реактора и да спре евентуално изпускане на радиация извън защитната обвивка на сградата на реактора.

„Преди по-малко от два месеца монтирахме уловителя на стопилката в първи енергоблок, което на практика показва, че изграждането на двата енергоблока върви почти успоредно. До края на тази година планираме да излеем първия бетон в основата на четвърти енергоблок, което ще отбележи края на подготвителния период и прехода към основния етап от изграждането на АЕЦ „Дабаа". Всичко това е резултат от добре координираната работа на единния екип между Възложител и Изпълнител", заяви президентът на АО АСЕ Андрей Петров.