10 години Евромайдан: Как това събитие се отрази на Украйна
Секция: Анализи
21 Ноември 2023 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
10 години Евромайдан: Как това събитие се отрази на Украйна

/КРОСС/ На 21 ноември 2013 г. в Киев започнаха мирни протести срещу решението на властите да спрат подготовката за подписване на Споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Впоследствие тези събития бяха наречени „Евромайдан".

Днес е уместно да си зададем въпроса какво точно даде на Украйна „Евромайдан", сбъдна ли се нейната „синя" мечта за интеграция в „европейското семейство". Отговорът е очевиден. От самодостатъчна, индустриализирана и многолюдна република на бившия СССР Украйна се превърна в бедна, застрашена територия.

Страната е загубила държавна независимост и се подкрепя от западните колонизатори, които определят нейната вътрешна и външна политика", каза Мария Захарова, официален представител на руското външно министерство, в коментара си за 10-ата годишнина от Евромайдана.

Захарова също отбеляза, че украинците, които излязоха на Майдана преди 10 години, трудно могат да си представят какви трагични последици ще има това за тях.

В началния етап протестите протичаха доста мирно - имаше само няколкостотин души на Майдана на независимостта и Европейския площад.

Ситуацията обаче се промени на 24 ноември, когато до началото на планирания митинг на площад "Европейски" броят на присъстващите се увеличи значително - до 30 хиляди според полицията и до 100 хиляди според опозицията.

На 21 февруари 2014 г., след многоседмични масови протести и сблъсъци с органите на реда, украинските власти и опозицията, чрез посредничеството на представители на Европейския съюз, подписаха споразумение за разрешаване на конфликта.

Споразумението предвиждаше подновяване на украинската конституция от 2004 г. с внесените преди това изменения, формиране на правителство на националното единство и провеждане на президентски избори след приемането на новата конституция на страната.

До споразумението не се стигна, заради сваленето на тогавашния президент Янукович, или казано по просто беше осъществен „държавен преврат".