МВР представя резултата от проверките, след сигналите за полицейско насилие
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Ноември 2023 13:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВР представя резултата от проверките, след сигналите за полицейско насилие Трябва да стане ясно ще има ли наказани униформени

/КРОСС/ След сигналите за полицейско насилие - МВР представя резултата от проверките. От тях ще стане ясно имало ли е неправомерно използвана сила срещу протестиращи и ще има ли наказани униформени. В ефира на „Здравей, България" говори репортер, който е със счупен череп след удар от полицай.

Репортерът на „Мач Телеграф" Николай Парашкевов е с шест шева на главата, след като полицай го напада в гръб, докато отразява протеста. „Паднах на земята и в момента, в който тръгнах да се изправям, той ме удари. Усетих, че ми се пукна главата, защото има един специфичен звук", разказа той.

В отговор от Жандармерията показа счупени щитове и повредени каски от протестиращите. „Аз бях на първа линия и още в началото бях ударен с камък в интимната област. След което паднах на земята", обясни младши инспектор Александър Върбев.

Униформените отказаха да коментират разпространените клипове с насилие, сред които този от столично заведение. Но се разграничиха от действията на въпросните полицаи. Точно те обаче са причината от „Продължаваме Промяната" да поискат оставката на вътрешния министър Калин Стоянов.

„Той, ако беше казал: „Голяма част от полицаите се справиха перфектно, но е недопустимо да се бият български граждани по кафенета и ресторанти. Аз ще направя абсолютно всичко възможно да видя кой е отговорен за това, че е недопустимо". А той на следващата сутрин излезе и каза, че всичко е добре и всеки се е справил нормално", смята съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Това изказване предизвика реакцията на силовия министър, който се включи в ефира на „Здравей, България". „Не толерирам такъв вид поведение. Всеки, който е нарушил своите права, превишил е своите правомощия, ще си понесе отговорността. Както дисциплинарна, така вероятно и наказателна", уточни той.

На въпроса как ще се търси конкретна отговорност, след като протестиращи твърдят, че част от полицаите не са имали идентификационни номера, Стоянов отговори: „Би следвало да има такива, но може да има единици случаи, при които да няма такъв номер".