Ученик изобрети гривна, която показва дали сме болни
Секция: Технологии
25 Ноември 2023 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ученик изобрети гривна, която показва дали сме болни

/КРОСС/ Ученик от Пловдив изработи софтуер, който ни помага да разберем дали сме заразени с грип, или COVID. Изобретението му ни сигнализира трябва ли да посетим и лекар.

17-годишният Стоян Ганчев е от Карлово. Ученик е в 11 клас в Математическата гимназия. Изобретението му наподобява гривна, която по всяко време следи и анализира някои от телесните параметри на човека.

„Следи нивото на кислород в кръвта, телесната температура и пулса. Ако има отклонения, то сигнализира чрез два светодиода. Това е едно устройство, което донякъде наподобява часовник. То има и два сензора - единият засича температурата, а другият телесната температура и нивото на кислород в кръвта. На база тези сензори имаме два модела за машинно обучение. Единият от тях е за здравословното състояние на човека. Имаме три възможни изхода - здрав, болен и критично болен. Вторият модел е за COVID-19", поясни Стоян.

Устройството дава възможност веднага да разберем дали сме болни от грип, или сме се заразили с коронавирус. То обаче не може да поставя диагнози. „Тъй като ние не сме лекари, може да даваме препоръки на хората, които го използват - дали е необходимо да посетят лекар, или не. Това устройство може да бъде направено от всеки, тъй като е 3D принтирано. Цената му е около 50-60 лева, сравнено с други подобни устройства, е изключително евтино", добави ученикът.

За да може всеки сам да го изработи в домашни условия, съвсем скоро ученикът ще направи точните схеми на устройството и безплатно ще ги качи в интернет. С това изобретение той не само представи страната ни на световния форум в Мексико, но и спечели специалната награда на годишния конкурс за техническо творчество в Горна Оряховица. 

Следващата идея на Стоян е софтуер, който може да е в помощ на шофьорите. „Смятам да направя един модел, който засича сънливост. Това ще помогне на шофьори, които често заспиват зад волана и причиняват катастрофи. Но и при заболявания, които се идентифицират с това, че карат човека да заспива неволно", каза той.

Стоян програмира с часове, но всеки ден успява да отдели и малко време за хобито си - тренира академично гребане. Мечтае да следва в чужбина, но вижда реализацията си в България.